DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
25. februārī, 2020
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

Neierasti agri atklāta meža stādīšanas sezona

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Šī gada siltā ziema ļāvusi AS “Latvijas valsts meži” (LVM) uzsākt meža stādīšanas – atjaunošanas pavasara sezonu neierasti agri. LVM Ziemeļkurzemes reģionā mašinizēti jau iestādīts pirmais hektārs jauno kociņu, uzsākta arī tradicionālā meža atjaunošana vieglās smilts augsnēs.

“Šīs ir unikāls gads LVM vēsturē, jo stādīšanas sezonu esam sākuši jau februārī! Lai gan esošie laikapstākļi ļauj stādīt, tomēr esam piesardzīgi pavasara salnu un lielā mitruma dēļ, kas var nelabvēlīgi ietekmēt jauno kociņu ieaugšanu. Tāpēc plānojam meža atjaunošanas darbus visos reģionos ar pilnu jaudu uzsākt marta vidū,” stāstā LVM mežkopības plānošanas vadītājs Edmunds Linde.

Šogad plānots iestādīt jaunos kociņus vairāk nekā 10 200 hektāru platībā.

Mašinizētās meža stādīšanas piemērota slapjām minerālaugsnēm un slapjām kūdras augsnēm, kur nepieciešamas pacilas un virsūdeņu novadīšana, un meža atjaunošana ar tradicionālām metodēm nav iespējama. Meža stādāmā mašīna izveido īpašas stādvietas jeb pacilas un vienlaikus uz tām iestāda kociņu.

Kopš LVM dibināšanas apritējuši 20 gadi, šo gadu laikā īstenota ilgtspējīga mežu apsaimniekošana 1,63 miljonu hektāros valsts mežu zemes, no kuras 1,41 miljons hektāru ir mežs. Šajā laikā veikta meža atjaunošana 225 319 hektāru platībā, tai skaitā, stādot un sējot ­­– 135 313 hektāru platībā.

LVM saimniecisko darbību veic, ik gadu kopjot un atjaunojot mežus, rūpējoties par dabas aizsardzību, sabiedrības rekreācijas iespējām un koksnes pieaugumu, kā arī ik gadu investējot līdzekļus meža zemju platību palielināšanā un meža infrastruktūras attīstībā – meliorācijas sistēmu atjaunošanā un meža autoceļu būvē.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI