DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
20. februārī, 2020
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ekonomika

Latvijas uzņēmumiem Saūda Arābijā nodrošinās stabilu nodokļu maksāšanas režīmu

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Ernests Dinka, Saeima

Latvijas un Saūda Arābijas uzņēmējiem nodrošinās stabilu nodokļu maksāšanas režīmu otrā līgumslēdzējā valstī, kuru neietekmēs otras valsts nodokļu normatīvo aktu grozījumi. To paredz Saeimas ceturtdien, 20.februārī, atbalstītais likumprojekts, ar kuru ratificē Latvijas un Saūda Arābijas konvenciju par nodokļu dubultās uzlikšanas attiecībā uz ienākuma un kapitāla nodokļiem un ļaunprātīgas izvairīšanās no nodokļu maksāšanas novēršanu un tās protokolu. 

Paredzēts, ka konvencijas un tās protokola ratificēšana veicinās komercdarbību Latvijā un atvieglos Latvijas investoru darbību Saūda Arābijā un otrādi. Konvencija kopumā veicinās ārvalstu investīciju piesaistīšanu, anotācijā atzīmē likumprojekta autori. 

Plānots, ka konvencijas ratificēšana veicinās ciešāku Latvijas un Saūda Arābijas nodokļu administrāciju savstarpēju sadarbību, veicot informācijas apmaiņu atbilstoši jaunajam Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) informācijas apmaiņas standartam, un novērsīs izvairīšanos no nodokļu nomaksas. 

Līdz šim līgumslēdzējas valsts investori otrā līgumslēdzējā valstī tika aplikti ar nodokļiem vienīgi, pamatojoties uz otras valsts nodokļu normatīvajiem aktiem. Līdz šim līgumslēdzējas valsts investoriem netika garantēta zināmu nodokļu uzlikšanas noteikumu nemainība ilgākā laika periodā, tāpēc nebija iespējams precīzi plānot investīcijas, to atmaksāšanos un peļņu. Līdz ar to netika nodrošināta stabilitāte attiecībā uz vienas līgumslēdzējas valsts investoru ienākumu aplikšanu ar nodokļiem otrā līgumslēdzējā valstī ilgākā laika periodā, teikts likumprojekta anotācijā. 

Savukārt attiecībā uz līgumslēdzēju valstu sadarbību, līdz šim kompetentajām iestādēm nebija pienākums atbildēt uz otras līgumslēdzējas valsts iestādes pieprasījumu par informācijas sniegšanu par nodokļu maksātāju darījumu partneriem un nodokļu maksātāju saņemtajiem ienākumiem pirmajā valstī. Otrai līgumslēdzējai valstij bija apgrūtināta tās rezidentu ārvalstīs gūto ienākumu aplikšana ar nodokļiem, kā arī bija problemātiski piemērot vairākas speciālas nacionālo nodokļu normatīvo aktu normas, piemēram, noteikumus par apliekamā ienākuma koriģēšanu darījumos starp saistītiem uzņēmumiem, kas izmantojami, lai novērstu apliekamā ienākuma pārnešanu no šīs valsts uz citām valstīm vai teritorijām, norādīts anotācijā. 

Tāpat konvencijā paredzēti nosacījumi, kas novērš ļaunprātīgu izvairīšanos no nodokļu maksāšanas un nodokļu nemaksāšanas, kā arī ietvers normu, kas paredz strīdu risināšanas kārtību. Ar konvenciju radīts likumīgs pamats abu līgumslēdzēju valstu kompetento iestāžu tiešai sadarbībai un novērsta iespēja izvairīties no nodokļu maksāšanas, veicot savstarpēju jauniem standartiem atbilstošu informācijas apmaiņu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI