DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
20. februārī, 2020
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Noziedzība
1
1

Valsts policija pabeidz izmeklēšanu kriminālprocesos par uzturlīdzekļu nemaksāšanu

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Šogad Valsts policijas Kurzemes reģiona pārvaldes amatpersonas ir pabeigušas izmeklēšanu jau septiņos kriminālprocesos par uzturlīdzekļu nemaksāšanu. Izmeklēšanu piecos kriminālprocesos ir pabeigušas Valsts policijas Valsts policijas Kurzemes reģiona pārvaldes Talsu iecirkņa Kriminālpolicijas nodaļas amatpersonas, savukārt divos – Valsts policijas Kurzemes reģiona pārvaldes Saldus iecirkņa Kriminālpolicijas nodaļas amatpersonas. Pēdējās nedēļās Talsu un Saldus iecirkņa amatpersonas ir pabeigušas izmeklēšanu četros kriminālprocesos.

Pagājušajā gadā Valsts policijas Kurzemes reģiona pārvaldes Saldus iecirknī tika saņemti iesniegumi no Uzturlīdzekļu garantiju fonda par to, ka divi vīrieši nemaksā uzturu saviem bērniem. Vienā gadījumā izmeklēšanas laikā noskaidrots, ka vīrietis izvairījās apgādāt un dot uzturu bērnam, kas kā pienākums viņam uzlikts ar 2007.gada Saldus rajona tiesas spriedumu. Tāpat vīrietis laika posmā no 2018.gada izvairījās apgādāt savu otru nepilngadīgo bērnu un dot tam uzturu.

Laika posmā, kad vīrietim bija pienākums apgādāt savus nepilngadīgos bērnus un dot tiem uzturu, viņš bija darba ņēmēja statusā un guva ienākumus. Tāpat vīrietis uzņēmās kredītsaistības laikā, ka viņam bija pienākums maksāt uzturlīdzekļus, tādējādi apzināti apgrūtinot uzturlīdzekļu maksājumu segšanu nepilngadīgajiem bērniem. Uz  iesnieguma saņemšanas laiku uzturlīdzekļu parāds fondam ar visiem aprēķinātajiem likumiskajiem procentiem bija aptuveni 26 925 eiro.

Savukārt otrajā gadījumā vīrietis jau aptuveni 10 gadus nemaksāja uzturlīdzekļus savam bērnam. Izmeklēšanā noskaidrots, ka vīrietis izvairījies no uzturlīdzekļu maksāšanas kopš 2009.gada oktobra līdz pat 2019.gada beigām. Vīrietis minētajā laika posmā bija strādājis vairākos uzņēmumos par minimālo algu, tāpat strādājis ārzemēs, gūstot ienākumus. Uz  iesnieguma saņemšanas brīdi uzturlīdzekļu parāds fondam ar visiem aprēķinātajiem likumiskajiem procentiem bija aptuveni 10 tūkstoši eiro.

Tāpat pagājušā gadā Valsts policijas Kurzemes reģiona pārvaldes Talsu iecirknī saņemti iesniegumi par to, ka divi vīrieši nemaksā uzturu saviem bērniem. Vienā gadījumā vīrietis nepildīja tiesas spriedumu, kurā noteikts, ka viņam ir jāmaksā uzturlīdzekļi bērna uzturam. Izmeklēšanā noskaidrots, ka vīrietis laika posmā no 2017.gada oktobra līdz 2019.gada septembrim izvairījās apgādāt un uzturēt savu bērnu, tīši un sistemātiski nemaksāja uzturlīdzekļus, kaut gan bija darba spējīga persona un guva ienākumus minētajā laika posmā aptuveni 40 tūkstošu eiro apmērā. Vīrieša parāds uzturlīdzekļu garantiju fondam ir aptuveni 1 300 eiro.

Otrajā gadījumā vīrietis nemaksāja uzturlīdzekļus sava bērna uzturam, kas viņam ar tiesas spriedumu bija uzlikts par pienākumu darīt. Izmeklēšanā noskaidrots, ka vīrietis no 2014.gada vidus līdz 2019.gada oktobrim tīši, sistemātiski un ilgstoši nemaksāja uzturlīdzekļus, kaut gan, būdams darba spējīga persona, periodiski strādāja, gūstot ienākumus vairākās darba vietās. Uz  iesnieguma saņemšanas brīdi uzturlīdzekļu parāds fondam ar visiem aprēķinātajiem likumiskajiem procentiem bija aptuveni 6 tūkstoši eiro.

Informējam, ka izvairīšanās no pienākuma uzturēt bērnu Krimināllikuma izpratnē ir tāds pats noziegums kā citi tajā minētie nodarījumi. Par izvairīšanos no tiesas nolēmuma vai kompetentas valsts institūcijas lēmuma pildīšanas, ar kuru uzlikts pienākums apgādāt savus vecākus, vecvecākus, bērnus, mazbērnus vai citas personas un dot tiem uzturu, soda ar īslaicīgu brīvības atņemšanu vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI