DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
19. februārī, 2020
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ekonomika

Nemiro: Valstij jāatbalsta talantu piesaiste strauji augošajai jaunuzņēmumu ekosistēmai

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Latvijas jaunuzņēmumu ekosistēmai šī ir svētku nedēļa - Rīgā notiek vairāki nozīmīgi starptautiski pasākumi - Riga Venture Summit 2020 un TechChill 2020, kurā tiks aktualizēti jaunuzņēmumiem aktuāli jautājumi - talantu piesaistes, izglītības, integrācijas un darbinieku noturēšanas izaicinājumi Baltijā, kā arī jaunākās tendences tehnoloģiju jomā.

“Šonedēļ Rīga, pateicoties Latvijas jaunuzņēmumu kopienai, ir nokļuvusi pasaules jaunuzņēmumu fokusā, pierādot savu spēju pulcēt tūkstošiem nozares spēlētāju, organizēt pasaules līmeņa diskusijas un parādīt Latvijas spēcīgākos uzņēmumus. Ekonomikas ministrija atbalsta šādu pasākumu organizēšanu, kas kļuvuši par efektīvām platformām, kur vienuviet sastopas politikas veidotāji un pārējie jaunuzņēmumu ekosistēmas dalībnieki, lai rastu efektīvākos risinājumus nozares aktuālākajiem izaicinājumiem,” uzsver ekonomikas ministrs Ralfs Nemiro.

“Liela daļa Latvijas jaunuzņēmumu darbojas IKT nozarē, kuriem aktuāls izaicinājums ir talantu piesaiste un izglītības reforma. Kopā ar Izglītības un zinātnes ministriju strādāsim pie tā, lai sekmētu IKT speciālistu skaita pieaugumu. Tāpat šogad valdība turpinās iesāktās aktivitātes uzņēmējdarbības vides pilnveidošanai un sniegs atbalstu inovācijas attīstībai, lai Latvija kļūtu par vietu, kur rodas arvien vairāk uzņēmumu, kas spēj konkurēt globālajā tirgū,” turpina ministrs.

Ekonomikas ministrija šogad turpinās darbu pie grozījumiem Jaunuznēmumu darbības atbalsta likumā, kurus šobrīd izskata Saeima, kā arī ar tiem saistītajiem tiesību aktiem. Tāpat strādājam ar priekšlikumiem grozījumiem Iedzīvotāju ienākumu nodokļa likumā un Komerclikumā, lai ieviestu konkurētspējīgāku daļu opciju regulējumu. Aktuāli ir sagatavot arī grozījumus Autortiesību likumā, lai novērstu ar autora neatsavināmajām tiesībām uz datorprogrammatūru saistītās problēmas.

Jaunuzņēmumu ekosistēma Latvijā attīstās un pieaug tās ekonomiskā atdeve - pieaug gan uzņēmumu skaits, radītās darbvietas, gan arī piesaistītais investīciju apjoms. Šobrīd Latvijā ir aptuveni 350 jaunuzņēmumi, kas ir jaunāki par pieciem gadiem; ik gadu rodas vidēji 50 jaunuzņēmumu. Vairums jaunuzņēmumu (aptuveni 45%) darbojas informācijas un komunikācijas tehnoloģiju jomā, kā arī tehnoloģiju nozarēs un attīsta produktus ar augstu pievienoto vērtību. Jaunuzņēmumos nodarbināti vairāk nekā 1600 darbinieki; nodokļu ieņēmumi valsts budžetā kopš 2012. gada - vairāk nekā 34 miljoni eiro. Jaunuzņēmumi Latvijā piesaistījuši investīcijas vairāk nekā 303 miljonu eiro apjomā. Aug arī jaunuzņēmumu ekosistēma - Latvijā darbojas vairāk nekā 20 jaunuzņēmumu intereses atbalstošas organizācijas, kā arī pieaug privāto uzņēmumu interese realizēt kopīgus projektus ar jaunuzņēmumiem un atbalstīt nozares attīstību. 2019. gadā Ekonomikas ministrija veica pirmo jaunuzņēmumu ekosistēmas pētījumu, kura rezultāti pieejami ministrijas tīmekļa vietnē.

Jaunuzņēmumiem Latvijā pieejams plašs atbalsta instrumentu klāsts. Uzņēmumiem pieejams atbalsts nodokļu atvieglojumu veidā un atbalstam augsti kvalificētu darbinieku piesaistei jaunuzņēmumu likuma ietvaros. Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra nodrošina vienas pieturas aģentūras atbalstu jaunuzņēmumiem, tai skaitā atbalstu dalībai starptautiskās nozares konferencēs un divpusējās tikšanās ar investoriem. Jaunuzņēmumu dibinātājiem no trešajām valstīm pieejamas jaunuzņēmumu vīzas. No 2018.gada 1.februāra sākusi darboties Latvijas jaunuzņēmumu pārstāvniecība Silīcija ielejā, Sanfrancisko. Jaunuzņēmumiem pieejamas investīcijas riska kapitāla formā - akcelerācijas fondos ar 15 miljoni eiro un riska kapitāla fondos ar 60 miljoniem eiro publisko finansējumu.

Kā zināms, Riga Venture Summit mērķis ir veicināt Baltijas valstu jaunuzņēmumu ekosistēmu pārstāvju sadarbību, pieredzes apmaiņu jaunuzņēmumu politikas jomā ar mērķi veicināt nepieciešamo pārmaiņu ieviešanu valsts līmenī. Šogad pasākuma fokusā ir talantu piesaistes, izglītības, integrācijas un darbinieku noturēšanas izaicinājumi Baltijā, ar ko saskaras gandrīz visi strauji augošie uzņēmumi. Riga Venture Summit norisinās jau piekto gadu, to organizē Latvijas Jaunuzņēmumu asociācija Startin.lv ar Ekonomikas ministrijas atbalstu. Pasākumā piedalīsies aptuveni 150 ielūgtu nozares pārstāvju, t.sk. jaunuzņēmumu vides pārstāvji, uzņēmumu vadītāji un pieredzējuši investori, kā arī Baltijas reģiona politikas lēmēji.

Savukārt TechChill 2020 ir Latvijā lielākais jaunuzņēmumu ekosistēmas passākums, kas šogad pulcē vairāk nekā 2000 dalībnieku, tostarp 400 jaunuzņēmumus, 200 investorus un 70 plašsaziņas līdzekļu pārstāvjus no visas pasaules. Divu dienu konference, kas šogad notiek jau devīto reizi, piedāvās prezentācijas un diskusijas par jaunākajām tendencēm tehnoloģiju jomā – blokķēžu risinājumi, zaļās un 5G tehnoloģijas, pārdošanas un mārketinga jautājumi, kā arī dibinātāju pieredzes stāsti.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI