DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
18. februārī, 2020
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide
1
1

Deviņi ministri aicina Eiropas Komisiju glābt Zaļo kursu

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Transporta ministri no Bulgārijas, Igaunijas, Kipras, Latvijas, Lietuvas, Maltas, Polijas, Rumānijas un Ungārijas aicināja Eiropas Komisiju izvērtēt, kā Mobilitātes pakotnes noteikumi ietekmēs Eiropas Savienības (ES) Zaļā kursa mērķus. Ministru tikšanās ar Eiropas Komisijas viceprezidentu F. Timmermanu un komisāri A. Valeanu seko pēc tam, kad Eiropas Komisija pagājušajā gadā noslēgumā atzina Mobilitātes pakontes negatīvo ietekmi un solīja nākt klajā ar iespējamiem risinājumiem pirms pretrunīgo ES tiesību aktu stāšanās spēkā.

Pirms sanāksmes ministri Eiropas Komisijas viceprezidentam nodeva kopīgu vēstuli, kurā īpaši norādīts, ka pienākums atgriezt transportlīdzekli uzņēmējdarbības veikšanas valstī, kas autotransporta nozarē radīs papildus tukšus braucienus un CO2 izmešus, ir pretrunā ar ES klimata politikas un Parīzes nolīguma mērķiem.

Ministri norādīja: “Mēs atzinīgi vērtējam Eiropas Komisijas atzinumu, ka transportlīdzekļu obligātā atgriešana neatbilst Eiropas Zaļā kursa mērķiem un centieniem panākt klimata neitrālu ES līdz 2050. gadam. Mums ir vajadzīgs ES līmeņa ietekmes novērtējums, lai saprastu problēmas apmēru un nekavējoties veiktu attiecīgu rīcību.”

Turklāt ministri uzsvēra bažas, kas saistītas ar vienotā tirgus integritāti un darbību. Transportlīdzekļu atgriešana no vienotā tirgus praktiski izslēgs salu dalībvalstu autopārvadātājus, kā arī nopietni ierobežos daudzu kontinentālo dalībvalstu autopārvadātāju piekļuvi to izcelsmes valstu ģeogrāfiskā izvietojuma dēļ.

Ministri arī uzsvēra to, ka daļa no problēmas ir saistīta ar trešo valstu operatoriem, jo ES līmenī nav instrumentu, kas nodrošinātu efektīvu kontroli visā Eiropā. Situācija var novest pie tā, ka ES autopārvadātāji nonāktu nelabvēlīgā konkurences stāvoklī, kavējot autotransporta ekoloģisko mērķu un Mobilitātes pakotnes sociālo mērķu sasniegšanu.

Ministri izteica skaidru priekšroku ietekmes novērtējuma veikšanai pēc iespējas ātrāk, tādējādi nodrošinot pietiekami daudz laika koriģējošu darbību veikšanai pirms Mobilitātes pakotnes stāšanās spēkā.

Ministri viceprezidentam Timmermanim norādīja: “Nevar noliegt faktu, ka noteikums par transportlīdzekļu atgriešanu ir pretrunā un pilnībā neatbilst ES Zaļā kursa mērķiem. Lai atbrīvotos no jebkādām iespējamām šaubām, ir nepieciešams veikt rūpīgu ietekmes novērtējumu. Mēs esam pārliecināti, ka ietekmes novērtējums to pierādīs.”

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI