DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
18. februārī, 2020
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Atbalsta mērenāku akcīzes nodokļa likmes kāpumu alkoholiskajiem dzērieniem

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

No šī gada 1.marta paredzētais akcīzes nodokļa likmes kāpums alkoholiskajiem dzērieniem plānots mērenāks. To paredz Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijā otrdien, 18.februārī, konceptuāli atbalstītie grozījumi likumā “Par akcīzes nodokli”. 

Akcīzes nodokļa likmi no 1.marta plānots paaugstināt vidēji par pieciem procentiem. Līdzīgs kāpums plānots arī 2021.gadā. Valsts budžets kopā no akcīzes nodokļa un pievienotās vērtības nodokļa salīdzinājumā pret plānoto nodokļu pamatnostādnēs nezaudēs apmēram sešus miljonus eiro šogad un 27 miljonus eiro 2021.gadā, teikts grozījumu anotācijā. 

“Akcīzes nodokļa likme alkoholiskajiem dzērieniem, no 1.marta stājoties spēkā iepriekš pieņemtajiem lēmumiem, būtiski pieaugtu, kas mazinātu nozares konkurētspēju starp Baltijas valstīm. Lēmumiem ir jābūt pragmatiskiem, izsvērtiem un samērīgiem. Šis likumprojekts ir svarīgs, jo pēdējā ceturkšņa dati uzrāda tiešu samazinājumu iekšējā tirgus pārdošanas apjomiem. Tas nozīmē, ka mums ir jāreaģē uz Igaunijas akcīzes nodokļu politiku,” sacīja Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšsēdētāja biedre Iveta Benhena-Bēkena, atzīmējot, ka šodien komisija atbalstīja ierosinājumu likmes celt vienmērīgāk nekā bija paredzēts 2017.gadā apstiprinātājās nodokļu pamatnostādnēs. 

Likuma grozījumi rosināti, jo no 1.marta visstraujāk likme pieaugtu stiprajam alkoholam – par 29,5 procentiem, savukārt alum, vīnam, raudzētajiem dzērieniem ar spirta saturu virs sešiem tilpumprocentiem un starpproduktiem likmes palielinājums būtu vidēji par 10 procentiem. Saglabājot šādu likmju paaugstinājumu, plānotie budžeta ieņēmumi samazinātos par apmēram 30 miljoniem eiro ik gadu, norādīts likumprojekta anotācijā. 

Vīnam, raudzētajiem dzērieniem ar absolūtā spirta saturu virs sešiem tilpumprocentiem un starpproduktiem ar absolūtā spirta saturu līdz 15 tilpumprocentiem nodokļa likme no 1.marta plānota 106 eiro apmērā par 100 litriem dzēriena. Iepriekš šiem dzērieniem likme bija paredzēta 111 eiro.  

Alum akcīzes nodoklis par katru absolūtā spirta tilpumprocentu par 100 litriem plānots 7,8 eiro apmērā līdz šim paredzētā 8,1 eiro apmērā, bet starpproduktiem ar absolūtā spirta saturu virs 15 un līdz 22 tilpumprocentiem nodoklis par 100 litriem plānots 176 eiro apmērā. Iepriekš tas tika paredzēts 185 eiro apmērā. 

Savukārt pārējiem alkoholiskajiem dzērieniem nodokļa pieaugumus par 100 litriem absolūtā spirta paredzēts 1642 eiro apmērā iepriekš plānoto 2025 eiro vietā. 

Komisijā atbalstītā akcīzes nodokļa likmju paaugstināšana stiprā alkohola viena litra nodokļu daļu – akcīzes nodokli kopā ar pievienotās vērtības nodokli - palielinātu par 0,38 eiro šogad un 0,40 eiro 2021.gadā, bet vīnam nodokļu daļa katrā gadā pieaugtu par 0,06 eiro par litru. Akcīzes nodoklis alum pieaugtu par 0,03 eiro par litru. 

Budžeta komisija šodien lēma aicināt Saeimu likumprojektu iekļaut Saeimas 20.februāra sēdes darba kārtībā, noteikt tam steidzamību, kā arī skatīt pirmajā un otrajā – galīgajā – lasījumā, pēc sēdes informēja I.Benhena-Bēkena. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI