DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
17. februārī, 2020
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Kultūra

Piektdien ikviens aicināts piedalīties Starptautiskās dzimtās valodas dienas pasākumos

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Piektdien, 21. februārī, pasaulē atzīmēs Starptautisko dzimtās valodas dienu. Latvijā šajā dienā ikviens aicināts tiešraidē piedalīties lībiešu valodas mācību stundā un iemācīties putnu modināšanas dziesmu, izzināt Latvijas skolēnu sapņus radošos darbos, tikties ar valodniekiem, meklēt latgaliešu valodai draudzīgās vietas.

“Dzimtā valoda ir katra cilvēka un ikvienas kultūras pamats. Pēc Bangladešas ierosmes 21. februāris, datums, kad turienes ļaudis cīnījās par bengāļu valodas kā oficiālas valodas atzīšanu, ir kļuvis par dienu, kas godā valodu daudzveidību visā pasaulē. Šajā dienā UNESCO aicina novērtēt valodu un kultūru daudzveidību, kas bagātina un saliedē sabiedrību un veicina starpkultūru dialogu,” uzsver UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas Komunikācijas un informācijas sektora vadītāja Beāte Lielmane.

Latviešu valodas aģentūra aicina uz Dzimtās valodas dienas pasākumu, kura laikā apbalvos skolēnu radošo darbu konkursa “Izstāsti man savu sapni” uzvarētājus  un ļaus ieklausīties radošo darbu fragmentu priekšlasījumos Latvijas Nacionālā teātra aktieru Agneses Cīrules un Jēkaba Reiņa izpildījumā. Pasākums norisināsies 21. februārī Rīgas Latviešu biedrības nama Baltajā zālē no plkst. 10.00 līdz plkst. 14.45.

Latvijas Universitātes Lībiešu institūts ar UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas un Latvijas Nacionālā kultūras centra atbalstu aicina ikvienu piedalīties lībiešu valodas mācību stundā, kas tiks straumēta tiešsaistē 21. februārī no plkst. 15.00 LU Lībiešu institūta kanālā vietnē Youtube (https://www.youtube.com/channel/UC1EyUxE3iNJjJajBEP0GENA/). Tās laikā ar LU Lībiešu institūta pētnieku, lībiešu bērnu un jauniešu vasaras skolas Mierlinkizt bērnu un Salaspils jauktā kora Lōja dziedātāju palīdzību varēs gūt ieskatu lībiešu valodā, iepazīt tās skanējumu un savdabību, kā arī iemācīties lībiešu valodā nodziedāt lībiešu tautasdziesmu Tšītšōrlinkizt – putnu modināšanas dziesmu, ar kuru lībieši tradicionāli ieskandina pavasari.

Latgalīšu kulturys ziņu portals lakuga.lv, kas ir vienīgais medijs pasaulē, kura saturs ir tikai latgaliešu rakstu valodā, 21. februārī uzsāks akciju “Latgalīšu volūdai draudzeiga vīta”. Tās ietvaros radīta īpaša dizaina uzlīme, piedāvājot to bez maksas saņemt uzņēmumiem, organizācijām, valsts un pašvaldību iestādēm, kurās tiek lietota latgaliešu valoda un kurās klientiem, pakalpojumu saņēmējiem ir iespēja sazināties latgaliski. Uzlīmi saņēmušās vietas tiks atzīmētas īpašā kartē. Akcijas mērķis ir mudināt latgaliešus ikdienas saziņā izmantot dzimto valodu, kā arī veicināt sabiedrības izpratni par valodas vērtību un pozitīvu attieksmi pret to. Ikdienas saziņā latgaliešu valodu izmanto 8 – 9% Latvijas iedzīvotāju.

Starptautisko dzimtās valodas dienu atzīmēs arī UNESCO asociētās skolas visā Latvijā. Piemēram, Ādažu Brīvā Valdorfa skola sadarbībā ar UNESCO Latvijas Nacionālo komisiju un Latviešu valodas aģentūru 26. februārī rīkos konkursu “Valodas koks”. Tā mērķis ir kopt valodas un runas kultūru, rosināt interesi par valodas un vārda nozīmi jebkurā jomā un veicināt atbildības sajūtu par valodu daudzveidību un dažādību Latvijā. Pasākumā jauniešiem būs iespēja tikties ar valodnieci, Latvijas Universitātes Lituānistikas centra direktori asociēto profesori Laimuti Balodi.

Pēc UNESCO iniciatīvas 21. februārī pasaulē atzīmē Starptautisko dzimtās valodas dienu, kurā tiek izcelta valodas nozīme ikdienas komunikācijā, pašizpausmē, sabiedrības veidošanā, zināšanu apgūšanā un tālākā nodošanā.

Par šo un citām UNESCO Starptautiskajām dienām vairāk var uzzināt Gada plānotājā: http://ejuz.lv/gadaplanotaju.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI