DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
17. februārī, 2020
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ārlietas

E. Rinkēvičs Minhenē pārrunā divpusējas sadarbības aktualitātes ar ārlietu ministriem

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

2020. gada 15.februārī Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs, uzturoties Minhenes Drošības konferencē, tikās ar Baltkrievijas, Kanādas, Kirgizstānas, Gruzijas, Jordānijas un Saūda Arābijas ārlietu ministriem, lai pārrunātu divpusējo attiecību jautājumus un reģionālas aktualitātes.

Tikšanās laikā ar Baltkrievijas ārlietu ministru Vladimiru Makeju (Vladimir Makei) E.Rinkēvičs pārrunāja gatavošanos Baltkrievijas prezidenta Aleksandra Lukašenko vizītei Latvijā. E.Rinkēvičs pauda viedokli, ka transporta un loģistikas jautājumi ieņem nozīmīgu vietu divpusējās sadarbības dienas kārtībā, kam tiks pievērsta uzmanība arī Baltkrievijas prezidenta  vizītes  kontekstā. Tāpat ārlietu ministri pārrunāja Eiropas Savienības (ES) un Baltkrievijas dialoga aktualitātes. Latvijas ārlietu ministrs apliecināja Latvijas atbalstu ES-Baltkrievijas sadarbības turpināšanai.

Minhenes Drošības konferences ietvaros Latvijas ārlietu ministrs tikās arī ar Kanādas ārlietu ministru Fransuā Filipu Šampaņu (François-Philippe Champagne). E.Rinkēvičs pateicās Kanādai par tās bruņoto spēku klātbūtni Latvijā, vadot NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupu Latvijā, tādējādi sniedzot būtisku ieguldījumu Baltijas reģiona drošības stiprināšanā. Latvija ir ieinteresēta turpināt ciešu politisko dialogu un stiprināt sadarbību ar Kanādu. Sadarbībā ar Kanādu Latvija saredz daudz kopīgas intereses aktuālās tēmās, piemēram, teritoriālās integritātes ievērošanā, multilaterālisma stiprināšanā, mediju brīvībā, sieviešu tiesībās, rīcība klimata pārmaiņu risināšanā.  E.Rinkēvičs ir ielūdzis savu Kanādas kolēģi šogad apmeklēt Latviju.

Tiekoties ar Kirgizstānas ārlietu ministru Čingizu Aidarbekovu (Chingiz Aidarbekov) E.Rinkēvičs ir izteicis pozitīvu vērtējumu Latvijas un Kirgizstānas divpusējā dialoga aktivizācijai pērn. Abas puses vienojās turpināt darbu pie Latvijas-Kirgizstānas līgumtiesiskās bāzes paplašināšanas, kā arī uzsvēra nepieciešamību sagatavot nākamās Starpvaldību komisijas sēdes Biškekā saturu ekonomiskas sadarbības paplašināšanai. Pēc E.Rinkēviča vārdiem, Latvija ir gatava dalīties ar Kirgizstānu uzkrātajā valsts reformu pieredzē. “Esam gandarīti par jau īstenotajiem divpusējiem projektiem, īpaši pašvaldību reformu, civildienesta attīstības, iekšlietu un tieslietu jomās.” Kirgizstānas ministrs izteica vēlmi iepazīties ar Latvijas pieredzi "zaļās ekonomikas" jomā, kā arī norādīja uz nepieciešamību pēc aktīvākiem centieniem uzrunāt klimata izmaiņas radītos izaicinājumus Centrālāzijas reģionā. Abi ministri pauda viedokli, ka Centrālāzijas reģionam jāturpina ieņemt svarīgu vietu ES darba kārtībā.

“Latvija arī turpmāk atbalstīs Gruziju tās reformu procesos,” tikšanās laikā ar Gruzijas ārlietu ministru Dāvidu Zalkaliani (David Zalkaliani) teica ministrs E.Rinkēvičs. “Tāpat Latvija turpinās atbalstīt Gruziju Eiropas un eiroatlantiskas integrācijas centienus.” Šajā kontekstā E.Rinkēvičs aicināja Gruziju turpināt tiesu sistēmas, tiesiskuma un labas pārvaldības reformas un norādīja, ka ir būtiski turpināt dialogu starp Gruzijas valdošo partiju un opozīciju par abas puses apmierinošu vienošanos par 2020. gada parlamenta vēlēšanu sistēmu Gruzijā. Tikšanās laikā Latvijas kolēģis apliecināja D. Zalkaliani Latvijas nemainīgo atbalstu Gruzijas suverenitātei un teritoriālajai vienotībai, kā arī nosodīja Krievijas destruktīvas darbības Dienvidosetijā un Abhāzijā. Sarunas noslēgumā E.Rinkēvičs uzaicināja Gruzijas ārlietu ministru šogad martā apmeklēt Latviju. 

Tikšanās laikā ar Jordānijas Hāšimitu Karalistes ārlietu ministru Aimanu Alsafādī (Ayman Al Safadi) Latvijas ārlietu ministrs pārrunāja abu valstu divpusējo attiecību aktualitātes, kā arī Tuvo Austrumu miera procesa jautājumus. E.Rinkēvičs atzīmēja, ka Latvijai un Jordānijai ir draudzīgas divpusējās attiecības, taču pastāv potenciāls to turpmākai padziļināšanai. Saistībā ar Tuvo Austrumu miera procesu Latvijas ministrs pauda cerību, ka ASV plāna publiskošana dos stimulu Tuvo Austrumu miera procesa aktivizēšanai. 

Tāpat Minhenes Drošības konferences ietvaros notika Latvijas ārlietu ministra E.Rinkēviča un  Saūda Arābijas ārlietu ministra prinča Faisalu Binfarhānu Ālsaūdu (Prince Faisal bin Farhan Al Saud) tikšanās. E.Rinkēvičs apliecināja Latvijas gatavību uzņemt Saūda Arābijas ārlietu ministru Rīgā. Tikšanās ar Saūda Arābijas kolēģi Latvijas ministrs uzsvēra starpparlamentāro sakaru attīstības nozīmi. Tagad, kad Saeimā ir izveidota sadarbības grupa ar Saūda Arābiju, Latvijas puse ir ieinteresēta ielūgt Šūras padomes delegāciju vizītē Latvijā. Sarunas laikā abi ministri pieskaras arī Tuvo Austrumu reģiona aktualitātēm, kā arī pārrunāja ES-Saūda Arābijas dialoga aspektus. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI