DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
14. februārī, 2020
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde
1
1

Projekta “DemoMig” pārstāvji informēs par risinājumiem ilgtspējīgas sabiedrības attīstībai

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Valsts pētījuma programmas “Latvijas mantojums un nākotnes izaicinājumi valsts ilgtspējai” projekta “DemoMig” pētnieki sadarbībā ar plānošanas reģioniem Latvijā aicina uz reģionālo ideju darbnīcu noslēdzošo pasākumu “Izaicinājumi un risinājumi: ilgtspējīgas sabiedrības attīstībai Latvijā”, kas 18. februārī plkst. 12.30 norisināsies LU Dabas mājā 106. auditorijā.

Noslēdzošajā pasākumā tiks ziņots par galvenajām atziņām, apkopojot ideju darbnīcās iegūtos rezultātus visos plānošanas reģionos, kā arī tiks apspriesti risinājumi ilgtspējīgas sabiedrības attīstībai Latvijā.

Līdz šim jau notikušas sešas reģionālo ideju darbnīcas, ar kuru apkopotajām atziņām iespējams iepazīties LU mājaslapā.

“Neskatoties uz reģionālajām atšķirībām Latvijā, kas tika identificētas ar reģionālo ideju darbnīcu palīdzību, ir izaicinājumi, kas skar gan Rīgu, gan reģionus. Piemēram, demogrāfisko procesu un migrācijas jomā aktuāla ir iedzīvotāju ataudze un novecošanās, sasniedzamība un infrastruktūras nodrošinājums, vietējās kopienas aktivitātes, svārstmigrācijas nozīme, jo īpaši Rīgai tuvējās teritorijās, kā arī darbaspēka atjaunotne un darba tirgus elastība,” ar pētījuma rezultātiem iepazīstina LU Ģeogrāfijas un Zemes zinātņu fakultātes dekāne, projektu vadītāja prof. Zaiga Krišjāne.

Balstoties uz ideju darbnīcās gūtajām atziņām pētnieki arī sagatavojuši rekomendācijas, kuras iespējams izmantot rīcībpolitikas veidošanā.  Tās ir saistīti ar plašāku senioru iesaisti darba tirgū, sociālo pakalpojumu infrastruktūras attīstību, attālinātā darba veicināšanu, darbavietu decentralizāciju, stratēģiski plānotu iedzīvotāju migrācijas pārvaldību, stipru vietējo kopienu attīstības veicināšanu, pašvaldību koordinējošo funkciju stiprināšanu un pieredzes apmaiņu.

Seminārā pētnieki stāstīs par šādām tēmām:

  • Asociētā profesore Dina Bite “Kultūra kā reģiona attīstības virzītājspēks”
  • Profesore Velta Ļubkina “Izglītības loma kvalificēta darbaspēka saglabāšanā un piesaistē reģionos”
  • Asociētā profesore Baiba Bela “Kvalificētu speciālistu migrācija”
  • Asociētais profesors Māris Bērziņš “Migrācija un demogrāfiskie procesi”
  • Profesors Juris Krūmiņš “Demogrāfiskā politika”

Uz pasākumu aicināti reģionālo pasākumu dalībnieki, mediju pārstāvji, pašvaldību pārstāvji, politiķi un citi interesenti.

Projektā pārstāvētas starpdisciplinārās zinātnieku grupas, kuras apvieno demogrāfijas, ģeogrāfijas, socioloģijas, izglītības, ekonomikas, tūrisma un migrācijas jomas ekspertus no Latvijas Universitātes Ģeogrāfijas un Zemes zinātņu fakultātes, Biznesa, vadības un ekonomikas fakultātes, Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmijas un Latvijas Lauksaimniecības universitātes, kas strādā profesores Zaigas Krišjānes vadībā.

Idejas un ieteikumi reģioniem ir apkopoti izdevumā.

Reģistrācija 18. februāra pasākumam: ej.uz/DemoMigLatvija

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI