DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
14. februārī, 2020
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Satiksme
1
1

Satiksmes ministrs piedalīsies atjaunotās Mažeiķu–Jelgavas dzelzceļa līnijas atklāšanā

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Sestdien, 15. februārī satiksmes ministrs Tālis Linkaits kopā ar Lietuvas amatpersonām svinīgi sagaidīs pirmo kravas vilciena sastāvu atjaunotajā sliežu ceļu posmā no Mažeiķiem Lietuvā uz Reņģi Latvijā.

Svinīgajā pasākumā piedalīsies arī Lietuvas satiksmes ministrs Jaroslavs Nerkevičs, Lietuvas Republikas valdības kanclers Algirdas Stončaitis, kā arī Lietuvas dzelzceļa uzņēmuma Lietuvos geležinkeliai, Latvijas Dzelzceļa un Orlen Lietuva, PKN Orlen vadības un nozares pārstāvji.

Lietuvas dzelzceļš ar pirmo sastāvu no Mažeiķiem uz Reņģi vedīs ORLEN Lietuva naftas produktus.

Žurnālisti aicināti piedalīties dzelzceļa līnijas atklāšanā Mažeiķos, Lietuvā (Laisves gatve 7) sestdien, 15. februārī, plkst. 10:00. Ja vēlaties pievienoties ministra braucienam uz Mažeiķiem, lūdzam pieteikties pie Baibai Ābelnieces, tālr. 26624221. Izbraukšana no Satiksmes ministrijas, Gogoļa ielā 3, 15. februārī plkst. 7.00.

Papildus informācijai: Dzelzceļa posms MažeiķiReņģe tika negaidīti slēgts 2008. gadā Lietuvas valsts dzelzceļa uzņēmuma Lietuvos geležinkeliai un Orlen Lietuva konflikta dēļ, skaidrojot to ar sliežu ceļu slikto stāvokli un steidzamu remontdarbu nepieciešamību. Vēlāk viens sliežu ceļa posms šajā līnijā tika demontēts. Naftas pārstrādes kompānijai līdz ar to nācās izmantot garāku un dārgāku eksporta maršrutu uz Rīgas ostu.

Eiropas Komisija (EK) pēc Latvijas un Orlen Lietuva pieprasījuma 2013. gadā sāka izmeklēšanu, lai noskaidrotu, vai Lietuvos geležinkeliai tādējādi nav ierobežojis konkurenci Lietuvas un Latvijas dzelzceļa pārvadājumu tirgū un pārkāpis Eiropas Savienības monopoldarbības uzraudzības noteikumus, kas aizliedz dominējoša stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu.

2017. gada oktobrī EK paziņoja, ka noteikusi Lietuvas valsts dzelzceļa uzņēmumam nepilnu 28 miljonu eiro naudassodu par konkurences ierobežošanu dzelzceļa kravu pārvadājumu tirgū. Tā paša gada nogalē Lietuvas valdība nolēma MažeiķuReņģes dzelzceļa posmu atjaunot.

2019. gada martā Lietuvos geležinkeliai parakstīja līgumu par 2008.gadā izjauktā dzelzceļa posma MažeiķiReņģe atjaunošanu ar konkursā uzvarējušo Lietuvas kompāniju Vitras-S. Līguma summa ir 11,35 miljoni eiro.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI