DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
12. februārī, 2020
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ārlietas

Ārlietu ministrs: Latvijas un Moldovas attiecības ir draudzīgas un konstruktīvas

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

2020. gada 12. februārī ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs Rīgā tikās ar Moldovas ārlietu un Eiropas integrācijas lietu ministru Aurelju Čokoju (Aureliu Ciocoi), kurš Latvijā uzturas darba vizītē. Ministri pārrunāja Latvijas un Moldovas divpusējās attiecības, Moldovas sadarbību ar Eiropas Savienību (ES) un situāciju Pārdņestrā.

Tikšanās laikā E. Rinkēvičs pauda gandarījumu, ka Latvijas un Moldovas attiecības ir draudzīgas un konstruktīvas, turklāt abu valstu ekonomiskajās attiecībās vērojama pozitīva pieauguma tendence, kas ir jāaktivizē. Ministrs aicināja Moldovu sadarboties tādās nozarēs kā bioekonomika, biomedicīna, viedās tehnoloģijas, viedā enerģija un informācijas tehnoloģijas, kā arī tranzīta un loģistikas jomā. Savukārt Moldovas ārlietu ministrs aicināja atklāt tiešo aviosatiksmi starp Rīgu un Kišiņevu un veicināt sadarbību starp abu galvaspilsētu pašvaldībām. 

“Latvija ir sniegusi atbalstu Moldovai divpusējās attīstības sadarbībā jau 15 gadus. Divpusēji Latvija sniedz atbalstu tādās jomās kā laba pārvaldība, robežu pārvaldība, reģionālā un lauku attīstība, mazu un vidēju uzņēmumu konkurētspējas veicināšana. Iepriekšējā Moldovas valdība bija veiksmīgi uzsākusi reformu procesus, un mēs sagaidām, ka darbs tiks turpināts,” uzsvēra E. Rinkēvičs.

Puses pārrunāja Pārdņestras konflikta risināšanas centienus ar miermīlīga dialoga palīdzību, respektējot Moldovas Republikas starptautiski atzītās robežas. “Atzinīgi vērtējam un atbalstām 5+2 pārrunu formāta progresu. Konflikta noregulēšanas jautājumi risināmi šī dialoga ietvaros, ņemot vērā visu sarunu partneru viedokļus,” pauda E. Rinkēvičs.

Informācijai

Aurelju Čokojs ir Moldovas Republikas ārlietu un Eiropas integrācijas lietu ministrs kopš 2019. gada 14. novembra. 1992. gadā ieguva bakalaura grādu žurnālistikā un komunikācijās Moldovas Valsts universitātē. 1994. gadā absolvēja Rumānijas Nacionālo politikas un administratīvo studiju akadēmiju. Diplomāta karjeru Moldovas Ārlietu ministrijā uzsāka 1992. gadā. Bijis pagaidu pilnvarotais lietvedis Vācijā (2009-2010) un vēlāk vēstnieks Dānijā (2010-2015), Ķīnā (2015-2017) un ASV (2017). Pirms ārlietu un Eiropas integrācijas lietu ministra amata A. Čokojs bija Moldovas prezidenta Igora Dodona padomnieks ārlietu jautājumos.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI