DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
11. februārī, 2020
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

J. Vitenbergs: meža īpašnieku attieksme un atbildība pret mežu ir ievērojami augusi

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Ieva Ābele, Saeima

“Latvija ir neatkarīga teju 30 gadus, un šajā laikā meža īpašnieku attieksme un atbildība pret mežu ir ievērojami augusi, tiek saimniekots gudrāk. Piemēram, Ziemeļvalstis jau šobrīd pašiem zemes īpašniekiem dod plašākas iespējas darboties un lemt par saimniekošanu savos mežos,” pēc sēdes otrdien, 11.februārī, uzsvēra Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas priekšsēdētājās Jānis Vitenbergs.

“Latvijai mežu nozare ir ļoti nozīmīga, to pierāda arī ievērojamais šīs jomas produkcijas eksporta apjoms no valsts kopējā eksporta, tādēļ pret mežiem ir jāizturas ar atbildību un cieņu,” sacīja J.Vitenbergs, akcentējot, ka meža nozares produkcijas eksports veido 25 procentus no kopējā eksporta.

Sēdē komisija sprieda par Zemkopības ministrijas priekšlikumiem normatīvo aktu pilnveidei par koku ciršanu mežā un meža atjaunošanas prasībām. Ar grozījumiem iecerēts mainīt galvenās cirtes caurmēra skaitliskās vērtības, atļaujot mežos cirst jaunākus un tievākus kokus, vienlaikus nosakot stingrākas prasības meža atjaunošanā, lai palielinātu tā kvalitāti.

Kā akcentēja J.Vitenbergs, diskusija par šo jautājumu ir aktuāla jau kopš 2017.gada, kad Zemkopības ministrija pirmo reizi nāca klajā ar priekšlikumiem grozījumiem Ministru kabineta noteikumos par koku ciršanu mežā. “Šis jautājums ir izsaucis lielu rezonansi sabiedrībā, jo ar meža nozari ir saistīts salīdzinoši liels nodarbināto skaits un gandrīz katrs Latvijas iedzīvotājs mežu izmanto atpūtai vai sportam. Lai gan šis jautājums ir valdības kompetencē, Saeimai kā likumdevējam ir jāiesaistās,” sacīja J.Vitenbergs.  

Sēdē klātesošie diskutēja par iecerēto izmaiņu ietekmi uz bioloģisko daudzveidību, klimata pārmaiņām, kā arī iespējamajiem ekonomiskajiem ieguvumiem un veidiem, kā tos līdzsvarot. Vides aizsardzības un reģionālas attīstības ministrijas un vides aizsardzības organizāciju pārstāvji aicināja turpināt sarunu pēc projekta "Dabas skaitīšana" pabeigšanas, kad būs pieejama pilnvērtīga informācija par Latvijas dabas vērtībām, izplatību un kvalitāti.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI