DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
Kuldīgas novada pašvaldība
Ineta Zvirbule, Nekustamo īpašumu nodaļas nekustamo īpašumu speciāliste
10. februārī, 2020
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības
3
3

Kuldīga gatavo priekšlikumus nacionāla dokumenta pilnveidošanai

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Kuldīgas novada pašvaldība aktīvi strādā ainavu plānošanas un pārvaldības jomā, lai sniegtu priekšlikumus nacionālo dokumentu pilnveidošanai. Projekta “Ainava pilsētā”  jeb “UrbanLinks 2 Landscape” (Nr. PGI04846) speciālisti piedalās diskusijās, dodas pieredzes apmaiņas braucienos, tiekas ar Kultūras ministrijas un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) pārstāvjiem, lai uzsvērtu ainavas un tās plānošanas nozīmību ne tikai Kuldīgā, bet valstī kopumā.

Šī projekta vadītājs Kaspars Rasa skaidro: “Kuldīga kā pašvaldība ir viena no pirmajām valstī, kas aktīvi iesaistās ainavu plānošanas jomā reģionālā un nacionālā līmenī. Mūsu uzdevums ir sniegt ministrijām ierosinājumus un konkrētas rīcības politikas dokumentu pilnveidei. Ko tas nozīmē? Valsts izstrādā politikas dokumentus ar konkrētiem specifiskā atbalsta mērķiem, kā saglabāt, pārvaldīt un apgūt ainavu. Esam izpētījuši, kādus pasākumus nepieciešams veikt šo specifisko mērķu sasniegšanā un saprotam, ka mums ir priekšlikumi to uzlabošanai, lai ainavu varētu pārvaldīt daudz labāk visā valstī.”

Lai sniegtu Kultūras ministrijai un VARAM ierosinājumus politikas dokumentu uzlabošanai, Kuldīgas novada pašvaldība veikusi virkni pasākumu, tai skaitā vairākkārt tikusies ar ministriju pārstāvjiem. Projekta “Ainava pilsētā” ietvaros pilotteritorijā no Kuldīgas jaunā tilta līdz Veckuldīgas pilskalnam izpētīta un salīdzināta vēsturiskā un esošā situācija un veikti secinājumi, uz kuriem balstoties, tiks izstrādāti priekšlikumi tālākai pārvaldībai un ainavu plānošanas attstībai. Tāpat izpētīta divu citu pilsētu – Jelgavas un Valmieras – normatīvo dokumentu bāze par upju un krastmalu ainavu veidošanu, teritorijas izmantošanu un apsaimniekošanu, konstatētas problēmas un sniegti iespējamie risinājumi dokumentu pilnveidei, lai novērstu šķēršļus darbībām teritorijas sakārtošanā vai uzturēšanā. Speciālisti ir devušies pieredzes apmaiņas braucienos uz sadarbības partneru reģioniem, lai gūtu pieredzi ainavu plānošanā un apsaimniekošanā pilsētvidē.

Kuldīgas novada pašvaldības pārstāvji piedalījušies arī VARAM rīkotajā seminārā-diskusijā par ainavu politikas šodienu un nākotni Latvijā. Kuldīgas novada pašvaldības Būvvaldes vadītāja Jana Jākobsone stāsta: “Šāds seminārs ainavu arhitektiem, arhitektiem, plānotājiem, mācību spēkiem, ministriju darbiniekiem ik gadu norisinās par to, kā kultūrainavas tiek plānotas Latvijā un kā to vajadzētu darīt, prezentējot labos piemērus no plānošanas, apsaimniekošanas, iedzīvotāju iesaistes viedokļa.” Kuldīgas novada pašvaldība seminārā-dikusijā tika aicināta dalīties ar pieredzi labo piemēru vēsturiskās kultūrainavu pārvaldībā, izpētē un plānošanā. “Mēs uzsvērām to, ka kultūrainava Kuldīgā tiek izprasta ļoti plašā mērogā – to veido gan dabas procesi, gan cilvēka ienestās izmaiņas, kultūras mantojums. Stāstījām par izpētes darbiem, plānošanas dokumentu veidošanu, sabiedrības iesaisti kultūrainavas plānošanā un par to, kā pievēršam uzmanību detaļām, kam ir ļoti liela nozīme,” papildināja J. Jākobsone.

Projekts “Ainava pilsētā” tiek īstenots ar Interreg Europe starpreģionu sadarbības programmas 2014.-2020. gadam atbalstu sadarbībā ar vadošo partneri – Reinzemes reģionālo padomi (Vācija), fondu “Schloss Dyck” (Vācija), Umbrijas reģionālo pārvaldi (Itālija), Sari grāfistes padomi (Lielbritānija), Kristianstādas pašvaldību (Zviedrija) un Silēzijas parku (Polija).

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI