DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
10. februārī, 2020
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Administratīvi teritoriālās reformas komisija turpinās uzklausīt Vidzemes reģiona pašvaldības

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Saeimas Administratīvi teritoriālās reformas komisija, strādājot pie Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumprojekta pielikuma par jaunveidojamajām novadu pašvaldībām otrajam lasījumam, sēdē otrdien, 10.februārī, turpinās uzklausīt Vidzemes reģiona pašvaldību vadītājus. 

Otrdienas sēdē viedokļus aicināti sniegt pašvaldību vadītāji no Alojas, Beverīnas, Burtnieku, Cesvaines, Ērgļu, Inčukalna, Kocēnu, Lubānas, Madonas, Mazsalacas, Mālpils, Naukšēnu, Rūjienas, Salacgrīvas, Siguldas, Strenču un Valkas novadiem, kā arī Valmieras pilsētas. 

Iepriekš, lemjot par Latgales reģiona jaunajām pašvaldībām, deputāti atbalstījuši Aglonas novada Grāveru un Šķeltovas pagastu iekļaušanu jaunajā Krāslavas novadā, savukārt Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai (VARAM) uzdots vērtēt Kastuļinas pagasta pievienošanu Preiļu vai Krāslavas novadam. Savukārt Varakļānu novada pašvaldībai komisija lūgusi noskaidrot iedzīvotāju viedokli par palikšanu Vidzemē (pie Madonas novada) vai pievienošanos Latgalei (pie Rēzeknes novada). Neizlemts vēl ir arī jautājums par Ilūkstes novadu, un komisija to plānojusi skatīt, tiekoties ar Zemgales novada pašvaldībām un izskatot ierosinājumu par Sēlijas novada izveidošanu. 

Pašvaldību reformas komisija Pierīgas reģionā atbalstījusi jauna Ķekavas novada, Mārupes novada, Salaspils novada un Ulbrokas novada izveidošanu, kā arī līdzšinējā Olaines novada saglabāšanu. Savukārt lēmums par Ādažu novada izveidi komisijā vēl nav pieņemts, jo vēl plānots skatīt iespēju izveidot Saulkrastu novadu. Kurzemes reģionā, kā arī daļā Vidzemes komisija atbalstījusi VARAM piedāvājumu par jaunajiem novadiem. 

Pašvaldību reforma paredzēta, lai līdz 2021.gadam izveidotu ekonomiski attīstīties spējīgas administratīvās teritorijas ar vietējām pašvaldībām, kas spēj nodrošināt tām likumos noteikto autonomo funkciju izpildi salīdzināmā kvalitātē un pieejamībā un sniedz iedzīvotājiem kvalitatīvus pakalpojumus par samērīgām izmaksām, teikts Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumprojekta anotācijā. Līdzšinējo 119 vietējo pašvaldību vietā plānots izveidot 39 pašvaldības. 

Administratīvi teritoriālās reformas komisijas sēde otrdien, 11.februārī, sāksies pulksten 12.30, un tā notiks 409.telpā Jēkaba ielā 10/12 – Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēžu zālē.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI