DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
03. februārī, 2020
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ārlietas

Z. Kalniņa-Lukaševica: mums jāturpina aizstāvēt finansējums Kohēzijas politikai

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

2020. gada 1. februārī Ārlietu ministrijas parlamentārā sekretāre Zanda Kalniņa-Lukaševica piedalījās Eiropas Savienības (ES) Kohēzijas draugu samitā (Friends of Cohesion Summit) Bežā, Portugālē. Samitā tika apstiprināta deklarācija, kurā 15 valstis pauda vienotu nostāju, ka neviena dalībvalsts nedrīkst ciest no būtiska vai neproporcionāla Kohēzijas finansējuma samazinājuma ES daudzgadu budžetā 2021.-2027. gadam.

Sanāksmē klātesošie dalībvalstu pārstāvji atzina, ka Kohēzijas politika nākamajā finanšu plānošanas periodā būs ne tikai instruments sociālekonomiskās konverģences veicināšanai, bet arī nozīmīgs atbalsts klimata mērķu īstenošanā. 

Z. Kalniņa-Lukaševica uzsvēra, ka “Latvija redz nākotnes Kohēzijas politiku kā iespēju veicināt valsts ekonomisko izaugsmi, īstenojot klimatam draudzīgas, ilgtspējīgas un modernas iniciatīvas.” Parlamentārā sekretāre vērsa uzmanību, ka, tikai nodrošinot pietiekamu finansējumu Kohēzijas politikai un Kopējās lauksaimniecības politikai, būs iespējams realizēt ES ambiciozos klimata mērķus. 

Samitā apstiprinātajā deklarācijā uzsvērts, ka Kohēzijas politikas investīciju kapacitāte ir izšķiroši svarīga, lai ES spētu atbildēt izaicinājumiem, ar kuriem tā šobrīd sastopas. Tādēļ samita dalībnieki deklarācijā pieprasīja saglabāt finansējumu Kohēzijas politikai tādā pašā apmērā kā 2014.-2020. gada budžeta periodā. 

Samita dalībnieki aicināja panākt pietiekami ambiciozu, izsvērtu un taisnīgu vienošanos par ES ilgtermiņa budžetu. Tā savlaicīga apstiprināšana ir priekšnosacījums jaunās paaudzes programmu īstenošanas uzsākšanai un nepieciešama, lai dotu skaidru signālu Eiropas ekonomikai. 

Zanda Kalniņa-Lukaševica pauda gandarījumu par Kohēzijas draugu samitā klātesošo dalībvalstu vienotību jautājumā par Kohēzijas politikas nozīmi nākamajā finanšu plānošanas periodā. Kohēzijas draugu samits tika rīkots nepilnu mēnesi pirms ārkārtas Eiropadomes sanāksmes 2020. gada 20. februārī, kas būs veltīta ES daudzgadu budžetam 2021.-2027. gada periodam. 

Vizītes ietvaros parlamentārā sekretāre arī tikās ar Portugāles Ārlietu ministrijas valsts sekretāri Eiropas lietās Anu Paulu Zakarias (Ana Paula Zacarias). Šo konsultāciju laikā tika pārrunātas Latvijas un Portugāles divpusējās attiecības, ES daudzgadu budžeta izstrādes un apstiprināšanas grūtības, ES tirdzniecības politikas aktualitātes un plānotās Konferences par ES nākotni organizēšanas aspekti.  

Deklarācijas teksts angļu valodā pieejams: https://www.portugal.gov.pt/download-ficheiros/ficheiro.aspx?v=c6825828-42dc-4090-8378-929c760c58a3 

Informācijai

Samits notiek pēc Portugāles premjerministra Antoniu Kostas (António Costa) uzaicinājuma un tajā piedalījās Bulgārijas, Čehijas, Grieķijas, Igaunijas, Itālijas, Kipras, Latvijas, Lietuvas, Maltas, Polijas, Rumānijas, Slovākijas, Slovēnijas, Spānijas un Ungārijas pārstāvji. Samitā piedalījās arī Horvātijas premjerministrs kā ES padomes priekšsēdētājs, Eiropas komisārs budžeta un administrācijas jautājumos Johaness Hāns (Johannes Hahn) un Eiropas komisāre kohēzijas un reformu jautājumos Elisa Fereira (Elisa Ferreira).

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI