DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
30. janvārī, 2020
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Ārlietu komisija paziņojumā pauž atbalstu Venecuēlas Nacionālajai asamblejai

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Saeimas Ārlietu komisija ceturtdien, 30.janvārī, pieņēma paziņojumu par atbalstu Venecuēlas Nacionālajai asamblejai, kurā uzsvērts, ka Latvija atzīst Venecuēlas Nacionālo asambleju par vienīgo likumīgo un demokrātiski ievēlēto Venecuēlas likumdevēju.

Ārlietu komisija atsaucas uz Ārlietu ministrijas paziņojumu, ar kuru Latvija atzīst Venecuēlas Nacionālās asamblejas priekšsēdētāju Huanu Gvaido (Juan Guaidó) par Venecuēlas pagaidu prezidentu un pauž aicinājumu bez kavēšanās Venecuēlā atjaunot demokrātiskos procesus.

Komisija stingri nosoda Nikolasa Maduro (Nicolás Maduro) režīma un tā sabiedroto parlamentārā apvērsuma mēģinājumus un viņu centienus liegt Nacionālajai asamblejai – vienīgajai likumīgajai un demokrātiski ievēlētajai Venecuēlas institūcijai – pienācīgu sava mandāta izpildi to konstitucionālo pilnvaru ietvaros, ko tai piešķīrusi Venecuēlas tauta.

Ārlietu komisija paziņojumā uzsver arī nepieciešamību aizsargāt Nacionālās asamblejas neatkarību un tiesības, kā arī ikviena tās deputāta tiesības un drošību, nosodot atkārtotos cilvēktiesību un pamatbrīvību pārkāpumus pret Venecuēlas likumdevēja deputātiem un paužot atbalstu deputātiem viņu centienos apturēt humanitāro un demokrātijas krīzi Venecuēlā.

“Šādos apstākļos starptautiskā sabiedrība nedrīkst klusēt – tieši pretēji, ir jāpauž skaidrs atbalsts tiesiskumam, demokrātijai un cilvēktiesībām kā fundamentālām pamatvērtībām, un pret nedemokrātiskiem režīmiem, kas atbildīgi par cilvēktiesību pārkāpumiem un represijām, ir jāvēršas stingri un izlēmīgi, neļaujot normalizēt nepieņemamo. Represīviem režīmiem – to pārstāvjiem – ir jāapzinās, ka pret viņiem var tikt vērstas sankcijas, ka atbildība par pārkāpumiem ir neizbēgama. Ar šo paziņojumu mēs padarām skaļākus aicinājumus pēc nepieciešamības rast miermīlīgu un demokrātisku risinājumu politiska dialoga ceļā,” pauž Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Rihards Kols, uzsverot, ka nepieciešamība uzturēt starptautiskās sabiedrības spiedienu pret N.Maduro režīmu ir demokrātisku valstu morāls pienākums.

Ārlietu komisija aicina Eiropas Savienības un starptautisko kontaktgrupu turpināt aktīvi strādāt, lai atbalstītu politiskā dialoga atjaunošanu Venecuēlā, un aicina valstis, kuras to vēl nav izdarījušas, atzīt Nacionālās asamblejas prezidenta H.Gvaido likumīgās pilnvaras un paust savu atbalstu demokrātijas un tiesiskuma atjaunošanai Venecuēlā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI