DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
30. janvārī, 2020
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts aizsardzība

Pirmajā aizsardzības industrijas hakatonā izstrādās inovatīvus risinājumus valsts aizsardzībai

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

No 31. janvāra līdz 2. februārim Rīgas Tehniskās universitātes Dizaina fabrikā pirmo reizi norisināsies aizsardzības industrijas hakatons “Garage48 Defence Makeathon 2020”, kurā 48 stundu laikā tiks radīti funkcionējoši drošības un aizsardzības risinājumu prototipi, lai veicinātu inovāciju radīšanu aizsardzības nozarē.

Dalībai hakatonā pieteikušies vairāk nekā 130 dalībnieku no Latvijas, Lietuvas un Igaunijas, kā arī studenti un Latvijā dzīvojošie no Lielbritānijas, Indijas, Somijas, Armēnijas, Namībijas, ASV, Brazīlijas un vairākām citām valstīm.

“Hakatons ir unikāla iespēja studentiem, zinātniekiem un uzņēmējiem meklēt jaunus risinājumus mūsdienu militārajiem izaicinājumiem. Inovācija ir loģisks solis mūsu aizsardzības stiprināšanai. Mēs mērķtiecīgi strādājam pie bruņoto spēku modernizācijas, taču vienlīdz svarīgi ir radīt inovatīvus risinājumus, kas ļautu padarīt Latvijas militāro industriju konkurētspējīgāku pasaules tirgū. Uzskatu, ka mūsdienu asimetriskajās spēka attiecībās izgudrojumi var būt izšķirošs faktors konflikta gadījumā,” pauž aizsardzības ministrs Artis Pabriks.

Nacionālie bruņotie spēki ir snieguši ieteikumus idejām, kurām hakatona dalībnieki izstrādās risinājumus. Viņiem būs iespēja attīstīt arī savas idejas. Dalībai hakatonā pieteiktas vairāk nekā 30 idejas, piemēram, konceptuāls ložu novirzes mehānisms, infrasarkano staru kamera, kas ļautu novērošanu veikt arī lielā attālumā un sliktas redzamības apstākļos, risinājumi drošai balss un datu pārraidei aizsardzības un glābšanas dienestu vajadzībām, kā arī labākai policijas un brīvprātīgo koordinācijai pazudušu personu meklēšanā, tehnoloģija autonomai jūras uzraudzībai, pilnveidots risinājums uztura uzglabāšanas u.c.

Veiksmīgākai ideju attīstībai un prototipu izstrādei dalībniekiem tiks nodrošināts mentoru atbalsts. Padomus aizsardzības jomā sniegs Aizsardzības ministrijas un Nacionālo bruņoto spēku pārstāvji, piemēramZemessardzes 1. Rīgas brigādes komandieris pulkvežleitnants Aivars Krjukovs. Biznesa attīstības jautājumos konsultēs Igaunijas uzņēmuma “ DefSecIntel”  līdzdibinātājs Jānus Tams, bet tehniski atbalstīs Rīgas Tehniskās universitātes Dizaina fabrika un vairāki citi produkta dizaina, prototipēšanas, 3D modelēšanas, programmatūras izstrādes un kiberdrošības eksperti. Hakatonā kā mentori piedalīsies arī industrijas uzņēmumu pārstāvji, piemēram, “ UAV Factory”  dibinātājs Konstatīns Popiks, “SRC Brasa”  dibinātājs Kristiāns Brēdermanis, “ Exonicus”  līdzdibinātājs Sandis Kondrāts u.c.

“Garage 48 Defence Makeathon 2020”  uzvarētāji balvā saņems braucienu uz pasaulē lielāko nozares izstādi “Eurosatory 2020”, ko piedāvā Latvijas Drošības un aizsardzības industriju federācija, iespēju prezentēt savu ideju “Industrijas dienā 2020”, biļetes uz tehnoloģiju festivāliem “Techchill” un Lattitute59naudas balvu no uzņēmuma “UAV Factory“  un iespēju apmeklēt to. Aizsardzības ministrija uzvarētājiem nodrošinās arī lidojumu ar Gaisa spēku helikopteru un braucienu ar Jūras spēku kuģi.

Hakatonu organizē Aizsardzības ministrija sadarbībā ar Rīgas Tehnisko universitāti un Igaunijas nevalstisko organizāciju “Garage 48”. Aizsardzības ministrija hakatona organizēšanai no sava 2019. gada budžeta sniegusi finansiālu atbalstu 50 000 eiro apmērā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI