DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
29. janvārī, 2020
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Finanses

J. Reirs ar ASV Finanšu ministriju pārrunā ekonomikas perspektīvas Latvijā un Eiropā

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Trešdien, 29. janvārī, finanšu ministrs Jānis Reirs tikās ar ASV Finanšu ministrijas pārstāvi Džefriju Okamoto (Geoffrey W. S. Okamoto). Tikšanās laikā tika pārrunāts paveiktais Latvijas ekonomikā un finanšu sektorā, kā arī apspriestas jomas nākotnes perspektīvas.

Ministrs informēja, ka 2019. gada laikā, kopš valdības izveidošanas ir ieguldīts nozīmīgs darbs pie Latvijas finanšu sektora “kapitālā remonta”. Tas darīts, lai stiprinātu spēju novērst noziedzīgi iegūto līdzekļu legalizāciju un terorisma finansēšanu un sasniegtu pilnu atbilstību starptautiskajiem standartiem šajā jomā. Kopumā tā ir viena no līdz šim ambiciozākajām finanšu sektora reformas programmām Eiropā. Latvija ir apņēmusies nodrošināt stabilu un caurspīdīgu finanšu sektoru kā pamatu ilgtspējīgai izaugsmei un labklājībai visiem Latvijas iedzīvotājiem.

“Ir paveikts ievērojams progress “Moneyval” rekomendāciju ieviešanā. Tomēr finanšu sektors joprojām ir lielu pārmaiņu priekšā, ietverot gan ekonomikas pārkārtošanos izvirzītajiem klimata mērķiem un Eiropas ambīcijām šajā jomā, gan arī ņemot vērā visaptverošo digitalizāciju. Tāpat nedrīkst ignorēt iekšzemes un ārējos makroekonomiskās un finanšu stabilitātes riskus. Ciešā sadarbībā ar starptautiskajiem partneriem cīņā pret finanšu noziegumiem esam apņēmības pilni turpināt iesākto progresu”, tā finanšu ministrs Jānis Reirs.

Ministrs norādīja, ka Latvijai būtiskākie negatīvie riski līdz šim saistījušies galvenokārt ar ārējiem faktoriem. Pasaules ekonomiskās izaugsmes palēnināšanās, situācija starptautiskajā tirdzniecībā, riski un nenoteiktība saistībā ar Lielbritānijas izstāšanos no Eiropas Savienības un augošā nestabilitāte ģeopolitisko konfliktu reģionos, tostarp Tuvajos Austrumos. Viss iepriekš minētais var ne tikai negatīvi ietekmēt izaugsmi, bet arī izraisīt krasas izejvielu cenu svārstības.

Tāpat tikšanās laikā tika pārrunāta sagaidāmā banku darbības vides attīstība Latvijā, nerezidentu noguldījumu samazināšana, kā arī ietekme uz Latvijas potenciālo FATF (Finanšu darījumu darba grupas) pelēko sarakstu – Latvijai un reģionam.

Jāatgādina, ka Latvija nupat ir saņēmusi pirmo atzinību no “Moneyval”. Novērtējot ieviestos pilnveidojumus, ir secināts, ka šobrīd Latvija atbilst vai lielākoties atbilst visām 40 FATF rekomendācijām. Jāuzsver, ka tas ir tikai tehniskās atbilstības vērtējums. Februārī sagaidāms efektivitātes novērtējums.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI