DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
28. janvārī, 2020
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība

Ģirģens pārrunāja VDD ēkas jautājumu ar apkaimju biedrību pārstāvjiem

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Otrdien, 28. janvārī Iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens tikās ar Rīgas apkaimju biedrību pārstāvjiem, lai uzklausītu sabiedrības viedokli Valsts drošības dienesta ēkas būvniecības jautājumā. Tikšanā piedalījās Teikas apkaimes biedrības, Rīgas apkaimju alianses, VEFRESH un "Pilsēta cilvēkiem”, kā arī Iekšlietu ministrijas pārstāvji.

“Man ir ļoti svarīgi uzklausīt Rīgas iedzīvotājus un viņu viedokli VDD ēkas būvniecības jautājumā. Saruna bija konstruktīva, un no savas puses esmu sadzirdējis rīdzinieku bažas un argumentus, uz ko jau iepriekš reaģēju, lūdzot sasaukt Nacionālās drošības padomi, lai uzsāktu diskusiju par izveidojušos problēmu. Lēmums nedrīkst būt emocionāls, un visi jautājumi, kas skar valsts drošībai kritisku infrastruktūru, ir apskatāmi attiecīgos formātos un kompetences līmenī. Iekšlietu ministrs vienpersoniski nav lēmējs, kas var nospiest sarkano vai zaļo pogu šim projektam, ņemot vērā, ka tas bija valdības lēmums jau 2017. gadā, un jau ir notikuši projektēšanas darbi un ieguldīti ievērojami naudas līdzekļi,” pauž iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens.

“VDD vajadzībām ir kritiski nepieciešama jauna un moderna ēka - par to diskusijas ir jau no 2008. gada, un to realizēt ir visas valsts interesēs. Tagadējās politiskās ažiotāžas rezultātā, kur ar populistiskiem saukļiem tiek vākti plusiņi vēlēšanām, riskējam ar šī projekta turpmāku iesaldēšanu, kas pakļautu Latviju ievērojamiem drošības riskiem,” piebilst ministrs.

Iekšlietu ministrs uzsver, ka, lai vispār varētu diskutēt par citu atrašanās vietu, ir jāizsver vienlaicīgi visi faktori – ir jābūt konkrētiem, nevis virtuāliem priekšlikumiem par drošības standartiem atbilstošu alternatīvu nekustamo īpašumu, jāizskata visi tehniskie aspekti, projekta pārnešanas tehniskā iespējamība, kas ir arhitektu kompetencē, kā arī jāaprēķina zaudējumi un jāsaprot, vai ir pieejams finansējumam arī projekta izmaiņām.

“Uzskatu, ka lēmumi jāpieņem pragmatiski, izsverot visus par un pret sabiedrības un valsts interešu labā, rīkojoties ar mūsu nodokļu maksātāju līdzekļiem kā rūpīgiem saimniekiem un nepieļaujot līdzekļu izšķērdēšanu. Bijušā velotreka teritorija ir jāsakopj vienā vai otrā veidā, tomēr ir jārod kompromiss, lai gan sabiedrības intereses, gan valsts drošības intereses būtu līdzsvarā,” turpina ministrs.

Šodien pēc Ministru kabineta sēdes notiks Nacionālās drošības padomes sēde, kurā tiks tālāk diskutēts par Valsts drošības dienesta ēkas būvniecību.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI