DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
27. janvārī, 2020
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Izglītība

Baltijas Biomateriālu ekselences centra projektu atklās Valsts prezidents

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Rīgas Tehniskā universitāte (RTU) ar partneriem aicina žurnālistus uz Baltijas Biomateriālu ekselences centra (Baltic Biomaterials Centre of Excellence – BBCE) projekta atklāšanu. Centrs stiprinās biomateriālu nozari reģionā – ļaus zinātniekiem pētīt, izstrādāt un komercializēt jaunus biomateriālus kaulaudu atjaunošanai, sejas, mutes un žokļa ķirurģijai, ortopēdijai un citām jomām.

BBCE svinīgā atklāšana notiks 29. janvārī plkst. 9.30 RTU Materiālzinātnes un lietišķās ķīmijas fakultātē, Paula Valdena ielā 3/7. Projektu atklās Latvijas Valsts prezidents Egils Levits, Eiropas Komisijas Izpētes un inovāciju ģenerāldirektorāta (Research & Innovation, Widening) pārstāvis Stefans Veiers un RTU rektors akadēmiķis Leonīds Ribickis.

BBCE atklāšanā piedalīsies Ekonomikas un Izglītības un zinātnes ministrijas vadošās amatpersonas un projektā iesaistīto zinātnisko institūciju – RTU, Organiskās sintēzes institūta (OSI), Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) un RSU Stomatoloģijas institūta (RSU SI) – pārstāvji, diskutējot par to, kā vairot zinātnisko ekselenci mūsu valstī un uzlabot apstākļus, lai perspektīvie zinātnieki veiktu pētījumus un gūtu panākumus Latvijā.

Savukārt BBCE projekta vadītājs Latvijā, RTU Vispārīgas ķīmijas tehnoloģijas institūta direktors Jānis Ločs informēs, kā BBCE izveide stiprinās zinātnisko kapacitāti Latvijā, kas ilgtermiņā pozitīvi ietekmēs arī medicīnas aprūpes un uzņēmējdarbības attīstību.

J. Ločs norāda, ka projekts vērsts uz jaunu zināšanu ieguvi, kas ļaus vairot efektivitāti un sasniegt ekselenci cilvēkresursu, zināšanu, pētniecības, tehnoloģiju attīstības un infrastruktūras jomā. Lieli līdzekļi tiks investēti zinātniskā un medicīnas personāla mācībās, zinātniskās kompetences paaugstināšanā un pētniecības infrastruktūras modernizācijā. Paaugstinot zinātnisko ekselenci, būs iespējas sniegt plašākus un kvalitatīvākus medicīnas aprūpes pakalpojumus, pētījumu veikšanai piesaistīt finansējumu no ES struktūrfondiem un citiem avotiem, kā arī sniegt augstāka līmeņa pētniecības pakalpojumus medicīnas ierīču, kosmētikas, farmācijas un citām industrijām. Apvienojot RTU, OSI, RSU un RSU SI spēkus, nākamo gadu laikā plānots sasniegt kritisko masu medicīnas ierīču industrijas attīstībai, veicinot inovatīvu produktu un pakalpojumu nonākšanu tirgū, vietējo uzņēmumu izaugsmi un ārvalstu kompāniju investīciju piesaisti. «Aplēses rāda, ka BBCE ietekme uz Latvijas tautsaimniecību nākamo 20 gadu laikā sasniegs vismaz 74 miljonus eiro,» norāda J. Ločs.

Vērienīgā zinātniskās kapacitātes stiprināšanas projekta īstenošanai apvienojušās starptautiski atzītas pētniecības institūcijas un industrijas pārstāvji – RTU, OSI, RSU, RSU SI, kā arī AO Pētniecības institūts Davosā, Šveicē, un Fridriha-Aleksandra Erlangenas-Nirnbergas universitātes Biomateriālu centrs Vācijā. Projekta īstenošanai 15 miljoni eiro piešķirti no Eiropas Savienības (ES) programmas «Apvārsnis 2020», tikpat infrastruktūras uzlabošanai nodrošina valsts, ERAF un projekta partneri. 

BBCE ir ES «Apvārsnis 2020» pētniecības un inovāciju programmas «Teaming Phase 2» finansēts projekts Nr. 857287.



Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI