DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
23. janvārī, 2020
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

V. A. Tērauda ārlietu debatēs: Latvijas interesēs ir apliecināt sevi kā Eiropas nākotnes līdzveidotāju

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Latvijas interesēs ir apliecināt sevi kā Eiropas nākotnes līdzveidotāju, stipras Eiropas atbalstītāju un demokrātiskas Eiropas vērtību turētāju, uzsvēra Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Vita Anda Tērauda, ceturtdien, 23.janvārī, uzrunājot klātesošos parlamenta ikgadējās ārlietu debatēs.

Eiropas Savienības (ES) dibināšanas līgumos ir nostiprinātas vērtības un misija – demokrātijas aizsargāšana un veicināšana gan ES iekšienē, gan ārpus tās, sacīja V.A.Tērauda, uzsverot, ka, lai gan varētu šķist, ka demokrātiskās vērtības ir pašsaprotamas un mūžīgas, par tām ir jārunā ikdienas.  “Mums ir nepieciešami jauni mehānismi un risinājumi, kas piedāvātu dažādus tiesiskuma un vērtību stiprināšanas ceļus. Ir svarīgi, lai no Eiropas dienaskārtības neizzustu vērtību jautājumi un šī vērtību latiņa ir jāuzstāda vienādi augsta un jāpiemēro vienlīdzīgi visām dalībvalstīm,” akcentēja Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja.

Kā būtisku V.A.Tērauda izcēla arī diskusiju par ES paplašināšanos. “Eiropas un Latvijas interesēs ir paplašināt demokrātijas telpu Eiropā, tādējādi arī stiprinot drošību reģionā,” sacīja Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja, atzīmējot, ka pērnā gada rudenī aizkavējušās sarunas ar Albāniju un Ziemeļmaķedoniju raidīja demoralizējošu signālu visām tām valstīm, kuras mērķtiecīgi veic demokrātiskās reformas, lai iestātos ES.

Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja uzsvēra nepieciešamību turpināt meklēt risinājumus problēmām, kuras rada digitālā pasaule. “Ir jāapzinās, ka autoritārie režīmi sistemātiski izmanto digitālos rīkus, lai pastiprinātu uzbrukumus demokrātijām,” sacīja V.A.Tērauda, īpaši izceļot dezinformāciju, nepatiesas informācijas izplatīšanu, sabiedriskās domas manipulāciju un iejaukšanos vēlēšanu procesos. ES arvien spējāk atbild uz šiem izaicinājumiem, pateicoties arī Latvijas pūlēm noturēt šo jautājumu tās uzmanības centrā, uzsvēra Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja.

Kā vienu no būtiskākajām lomām Latvijai ES, V.A.Tērauda izcēla uzdevumu uzturēt dienaskārtībā drošības jautājumus. “Mēs kopā ar savām tuvākajām Eiropas kaimiņvalstīm esam Eiropas austrumu robeža, aiz kuras atrodas valsts, kuras rīcība apdraud reģiona drošību. Kopš Krievijas militārās agresijas pret Ukrainu un Krimas aneksijas, Eiropas Savienība īsteno sankciju politiku pret Krieviju. Latvijas uzdevums ir rūpēties, lai sankciju politika netiktu mīkstināta, kamēr nav rasts risinājums konfliktam Austrumukrainā un situācijai Krimā,” uzsvēra Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja.

Pievēršoties Eiropas klimata politikai un izvirzītajiem mērķiem, V.A.Tērauda uzsvēra, ka nepieciešami jauni finanšu instrumenti to sasniegšanai. Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja aicināja Latviju rīkoties, lai mēs kļūtu par tiem, kas rāda, kā ar inovācijām, mērķtiecību un drosmi izmantot jaunās iespējas savas ekonomikas attīstībai.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI