DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
23. janvārī, 2020
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Kariņš: Latvija ir pārtapusi no ārpolitikas patērētājas par tās veidotāju

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš 23. janvārī Saeimas ārpolitikas debatēs uzsvēra, ka Latvija ir pārtapusi no ārpolitikas vērotājas un patērētājas par aktīvu ārpolitikas veidotāju. Izsakot pateicību Latvijas ārlietu dienestam un ārlietu ministram Edgaram Rinkēvičam par līdzšinējo aktīvo un pašaizliedzīgo darbu, Ministru prezidents aicināja ikkatru, kas pārstāv Latviju pasaulē, aktīvi virzīt un aizstāvēt mūsu valsts intereses ciešā sadarbībā ar sabiedrotajiem.

“Mūsu balss pasaulē tiek sadzirdēta. Mēs iestājamies par Vienoto tirgu, par Austrumu partnerību, par finanšu sistēmas stiprināšanu Eiropā un visā pasaulē, iestājoties stingri pret naudas atmazgāšanu, kā arī dezinformācijas izplatību. Mēs esam līdzvērtīga balss, kas argumentē, kuru uzklausa un kas veido šo politiku. Mums šī loma ir jāstiprina,” uzstājoties ārlietu debatēs, pauda K. Kariņš. 

Ministru prezidents uzsvēra, ka Latvija pēdējo piecpadsmit gadu laikā no ārpolitikas vērotājas un patērētājas ir kļuvusi par aktīvu politikas veidotāju, pateicoties mūsu cilvēkiem un institūcijām.

K. Kariņš uzrunā Saeimas deputātiem uzsvēra, ka Latvijas vieta pasaulē ir kopā ar tās Rietumu sabiedrotajiem, Eiropas Savienību, Amerikas Savienotajām Valstīm, pārējo NATO dalībvalstu saimi un OECD dalībvalstīm, kas aptver arī tādas valstis kā Japāna. “ Sadarbība ar šiem sabiedrotajiem ir Latvijas ārpolitikas un valsts neatkarības nodrošināšanas pamats,” uzsvēra Ministru prezidents, pateicoties sabiedrotajiem partneriem, kuri nodrošina Latvijas militāro drošību.

Uzrunas turpinājumā K. Kariņš uzsvēra iespējas, ko Latvijai paver piederība Eiropas Savienībai, jo tā nav tikai ekonomiska savienība, tā ir arī kopīgās vērtībās - brīvībā, demokrātijā, vienlīdzībā -  balstīta savienība.

“Mūsu valstij ir īpaša interese un loma stiprināt Eiropas Savienības labās attiecības ar Austrumu partnerības valstīm. Mēs esam ieinteresēti sniegt draudzīgu roku šīm valstīm, parādot, ka Krievijai kā varas centram pastāv alternatīva - Eiropas Savienība,” pauda K. Kariņš.

Runājot par ārpolitikas lomu Latvijas ekonomikas attīstības stiprināšanā, K. Kariņš uzsvēra vēstniecību un Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras pārstāvniecību lomu Latvijas eksporta un investīciju piesaistes veicināšanā, īpaši no mūs Rietumu sabiedrotajiem. Ministru prezidents arī uzsvēra milzu iespējas Latvijas uzņēmējiem eksporta jomā ar augstas pievienotās vērtības produktiem un pakalpojumiem energoefektivitātes un SEG emisiju samazināšanā, ko paver tā dēvētais Eiropas zaļais kurss.

Uzrunas noslēgumā Ministru prezidents aicināja ikvienu, kas pārstāv Latviju, aktīvi virzīt un aizstāvēt mūsu valsts intereses: “Aicinu ikkatru atcerēties, ka mēs neesam vairs tie mazie brāļi. Mēs esam līdzvērtīgi. Mūsos ieklausās, mēs turpinām ieklausīties un diskutēt, bet aicinu veidot aktīvu politiku! Aicinu to darīt ikkatru, arī Saeimas deputātus, tiekoties ar citu valstu kolēģiem. Mēs esam līdzīgs ar līdzīgu. Mums ir jāturpina nodrošināt sava vieta pasaulē, nevis gaidot, ka kāds to darīs mūsu vietā, bet pašiem skaidri stāvot uz savām kājām un virzot mūsu intereses kopā ar mūsu sabiedrotajiem.”

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI