DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
23. janvārī, 2020
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

KNAB darbības progress 2019.gadā

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

KNAB ieskatā, 2019.gads ir bijis dinamisks un rezultatīvs. Biroja aktivitātes ir devušas ieguldījumu kopējā Latvijas tautsaimniecībā un dos pienesumu arī nākotnē. 

KNAB darba rezultātus raksturo sasniegtais gan korupcijas apkarošanas, gan novēršanas jomā. Korupcijas apkarošanā galvenie kvantitatīvie rādītāji ir uzsākto kriminālprocesu skaits, kriminālvajāšanai nosūtīto krimināllietu skaits un kriminālvajāšanai nodoto personu skaits (skatīt https://infogram.com/2019_rezultati-1h8n6m1xrvpz6xo?live).

Salīdzinot ar iepriekšējo gadu, 2019.gadā uzsākto  kriminālprocesu skaits ir palielinājies par 24 %, sasniedzot pēdējo 10 gadu laikā lielāko uzsākto kriminālprocesu skaitu, t.i., 47 uzsākti kriminālprocesi.

Lai arī 2019.gadā kriminālvajāšanai nosūtīto krimināllietu skaits un kriminālvajāšanai nodoto personu skaits ir samazinājies, būtiski ir uzsvērt, ka 2019.gadā KNAB lietvedībā bija vairāki apjomīgi un sarežģīti kriminālprocesi, kuros iesaistītas augstas amatpersonas. Krimināllietas raksturo sarežģītas noziegumu shēmas un finanšu plūsmas. Šādu kriminālprocesu izmeklēšanā jāiegulda gan izmeklētāju, operatīvo darbinieku un analītiķu apjomīgs darbs, gan arī jāīsteno starptautiskās sadarbības pasākumi.

Lai sasniegtu taisnīgu krimināltiesisko noregulējumu un nodrošinātu mantiskos jautājumus,   2019.gadā KNAB lietvedībā esošajās krimināllietās arestēti 19 nekustamie īpašumi, 5 zelta stieņi (2,5 kg aptuveni 100 000 eiro vērtībā), automašīnas, kā arī nauda un vērtspapīri vairāk nekā 4,4 miljonu eiro apmērā.  Sešos kriminālprocesos pieņemti 39 lēmumi par aresta uzlikšanu finanšu līdzekļiem vai mantai, tai skaitā uzlikts arests finanšu līdzekļiem vai mantai ārzemēs. Izpildot citu valstu tiesiskās palīdzības lūgumus, uzlikts arests četru personu finanšu līdzekļiem vai mantai.

Vienlaikus 2019.gadā KNAB sniedza būtisku atbalstu Valsts policijas Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldei un Latvijas Republikas prokuratūrai lietas virzības sekmēšanai, kā rezultātā par labu Latvijas valstij tika konfiscēti 29 miljoni eiro, kas  atradās nerezidenta kontos AS ”Reģionālā investīciju banka”. Šie naudas līdzekļi tiks ieskaitīti valsts budžetā.

Par KNAB izmeklēšanas, operatīvā un analītiskā darba kvalitāti liecina ne tikai uzsāktie kriminālprocesi un kriminālvajāšanai nodoto lietu skaits, bet arī spēkā stājušies tiesas nolēmumi (skatīt https://infogram.com/2019_rezultati-1h8n6m1xrvpz6xo?live). Kopā 2019.gadā tiesa piespriedusi brīvības atņemšanas sodu 10 personām. Pusei no šīm personām sods ir reāla brīvības atņemšana. Kopējais piespriestā soda ilgums – 27 gadi. Naudas sods piespriests 7 personām  ar kopsummu 107 500 eiro. Piespiedu darbs 7 personām, kopā 760 stundas.

Nozīmīgākie sasniegumi politikas plānošanas jomā 2019.gadā saistīti ar politisko partiju finansiālās neatkarības stiprināšanu un valsts budžeta finansējuma izlietojuma uzraudzību. 

Lai mazinātu naudas lomu politikā, Saeima atbalstīja KNAB priekšlikumus politisko organizāciju (partiju) finansēšanas noteikumu un to kontroles uzlabošanai. Piemēram, pārskatīti privāto ziedojumu ierobežojumi, noteikts  30 000 eiro pretlikumīgi izlietotā valsts budžeta finansējuma limits, kuru sasniedzot, tiek apturēts valsts finansējums, kā arī piedāvāts risinājums politisko organizāciju (partiju) uzkrātajām parādsaistībām.

Normatīvajos aktos iekļauti KNAB priekšlikumi par politiskajām organizācijām (partijām) piešķirtā valsts budžeta finansējuma izlietojuma nosacījumiem un kontroli, cita starpā nosakot, ka valsts budžeta finansējuma izlietojumam jābūt lietderīgam. 

Lai novērstu situācijas, kad pašvaldības deputāts gūst labumu no amata biedrībā, kurai viens no finansēšanas avotiem ir arī šīs pašvaldības līdzekļi, KNAB izstrādāja grozījumus likumā. Attiecīgi paredzēts noteikt pašvaldības deputātiem ierobežojumu saņemt atalgojumu par amatu, ko tie ieņem biedrībā, kas saņēmusi pašvaldības vai tās institūciju finanšu līdzekļus vai mantu.

Pārskatu par paveikto izglītošanas jomā skatīt šeit: https://infogram.com/knab-izglitosana-2019-1h8n6m19107z6xo?live  

KNAB turpina analizēt 2019.gada laikā paveikto un tuvākajā laikā publiskos gada pārskatu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI