DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
22. janvārī, 2020
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Latvija būtiski uzlabo rezultātu OECD atvērto datu reitingā

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Latvija ir uzlabojusi savu pozīciju Atvērto datu indeksā (OURData index) par astoņām vietām, apsteidzot Lietuvu un Igauniju, un, salīdzinoši ar 2017.gadu, uzrāda 36% progresu. Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) ziņojumā “Government at a Glance 2019” norādīts, ka Latvija pietuvojusies vidējam OECD līmenim.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce: “Latvijas sasniegtais līmenis OECD Atvērto datu indeksā apliecina, ka Latvijas valsts pārvalde kļūst arvien atvērtāka gan sabiedrībai, gan iedzīvotājiem. Jānodrošina arvien plašāka iedzīvotāju piekļuve valsts rīcībā esošiem datiem, kas nav īpaši aizsargājami, lai to izmantošana sekmētu gan jaunu un inovatīvu produktu un pakalpojumu izveidi, gan arī uzņēmēju konkurētspēju starptautiskā vidē”.

OECD Atvērto datu indeksā tiek vērtēta valsts pārvaldes datu pieejamība, piekļūstamība un valsts atbalsts datu atkalizmantošanai. Valsts pārvaldes datu pieejamība ir atvērto datu politikas pamatā. Lielāka pieejamība ir saistīta ar ciešāku valsts sadarbību ar ieinteresētajām personām saistībā ar datu izplatīšanu un augstvērtīgu datu kopu publicēšanu. Valsts datu atkalizmantošana ir atkarīga no datu sniegšanas formāta un procedūras, kas ļauj datus izmantot ikvienam. Atvērto datu pieejamība nozīmē, ka informācija ir bezmaksas, brīvi pieejama bez atkalizmantošanas ierobežojumiem un, kuru var rediģēt un apstrādāt ar brīvi pieejamām lietojumprogrammām.

Viens no būtiskākajiem Latvijas pozīciju uzlabošanas kritērijiem ir Latvijas Atvērto datu portāla izveide, kā arī valsts ciešā sadarbība ar informācijas un komunikācijas tehnoloģiju jomas uzņēmējiem, īstenojot Data driven nation aktivitāti. Tās ietvaros tika sekmēta gan valsts pārvaldes rīcībā esošo datu demokratizācija, gan arī uzņēmējdarbības veicināšana – izveidojot inovatīvus produktus un pakalpojumus, izmantojot jaunus datus.

Eiropas atkalizmantošanas indeksa pētījumā Latvija jau trešo gadu pēc kārtas uzrāda progresu, pakāpjoties no pēdējās 26. vietas 2016.gadā līdz 10.vietai 2019. gadā. Eiropas atkalizmantošanas indeksa pētījumā tiek vērtēta gan datu pieejamība, gan to kvalitātāte, kā arī Eiropas Savienības dalībvalstu nacionālo portālu funkcionalitāte. Indeksā netiek vērtēta valsts pārvaldes rīcībā esošo atvēro datu ietekmi uz sociālekonomiskajiem rezultātiem, bet gan darbu, ko valsts pārvaldes veic, lai nodrošinātu pietiekamus apstākļus un stimulētu to atkalizmantošanu.

Latvijas Atvērto datu portāls darbojas kopš 2017.gada jūnija. Tajā valsts pārvaldes iestādes var publicēt to rīcībā esošos datus, kurus iedzīvotāji un uzņēmēji var izmantot pēc saviem ieskatiem. 2019.gada augustā valdība apstiprināja Latvijas Atvērto datu stratēģiju, kura paredz konkrētas aktivitātes arvien jaunu un augstvērtīgu valsts datu publicēšanu un pieejamību ikvienam interesentam.

 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI