DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
22. janvārī, 2020
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ārlietas

Latvijas Ārpolitikas institūts klajā laiž ikgadējo Latvijas ārējās un drošības politikas gadagrāmatu

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Jau tradicionāli, īsi pirms ikgadējām ārpolitikas debatēm Saeimā, Latvijas Ārpolitikas institūts (LĀI) klajā laiž ikgadējo Latvijas ārējās un drošības politikas Gadagrāmatu 2020 un ielūdz uz intelektuāli bagātu diskusiju, kas norisināsies šī gada 22. janvārī, plkst. 13.00, “Altum” konferenču zālē, Doma laukumā 4, Rīgā. Dalība pasākumā ir bezmaksas, visi interesenti laipni aicināti reģistrēties šeit. 

Gadagrāmatas mērķis ir izvērtēt Latvijas realizētās un iespējamās nostājas un rīcībpolitikas attiecībā uz ārējiem apdraudējumiem, drošības veicināšanas pasākumiem, attiecībām ar kaimiņvalstīm un ārējās ekonomiskās konkurētspējas stiprināšanu. Neskatoties uz mainīgo starptautisko vidi, Latviju ietekmē tās ģeogrāfiskais novietojums lielvaru interešu krustpunktā, izaicinājums, kuru Latvijas ārpolitikas veidotāji ir centušies risināt stratēģiski un diplomātiski. Ārpolitiskie un arī iekšpolitiskie izaicinājumi, ar kuriem Latvija sastapsies nākotnē, prasīs ilgtermiņa stratēģijas visos valstij svarīgajos sektoros un stabilas ekonomiskās, politiskās un drošības vides veidošanu.

“Gadagrāmata 2020” sastāv no 20 ekspertu un politikas veidotāju analīzēm par dažādiem Latvijas ārējās un drošības politikas vektoriem, tostarp starptautisko procesu ietekmi uz Latvijas ārpolitiku, Latviju Eiropas Savienībā, Latvijas finanšu sektora analīzi, Latvijas lomu transatlantiskajā telpā, Latvijas aizsardzības politikas analīzi, Latvijas - Āzijas vektoru, - attiecības ar Krieviju, Centrālāzijas reģionu, Austrumu partnerības valstīm, Ķīnu kā arī attiecības ar Baltkrieviju. Tiek aplūkoti arī Arktikas scenāriji, enerģētikas sektora izaicinājumi un Latvijas publiskās diplomātijas politika.

Gadagrāmatas atklāšanas diskusijas īpašie viesi: Edgars Rinkēvičs, Latvijas Republikas ārlietu ministrs un Rihards Kols, Ārlietu komisijas priekšsēdētājs, 13. Saeimas deputāts. Diskusijā piedalīsies: Imants Frederiks Ozols, starptautisko notikumu analītiķis, Toms Rostoks, Latvijas Nacionālās aizsardzības akadēmijas Drošības un stratēģiskās pētniecības centra vadošais pētnieks, Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātes asociētais profesors,kā arī Inna Šteinbuka, Latvijas Universitātes Biznesa, vadības un ekonomikas fakultātes profesore, Fiskālās disciplīnas padomes priekšsēdētāja. Noslēguma uzrunu sniegs Pērs Krumrejs, Frīdriha Eberta fonda pārstāvniecības Baltijas valstīs direktors. Pasākumu vadīs Sintija Broka, Latvijas Ārpolitikas institūta pētniece un Ansis Bogustovs, TV žurnālists un raidījumu vadītājs.

Līdzīgi kā 2019. gads, arī 2020. gads nesīs daudzus pārbaudījumus, sarežģītus lēmumus un iespējas. Mūsdienu starptautiskie izaicinājumi kļūst aizvien komplicētāki, tādēļ Latvijas valsts uzdevums ir spēt precīzi novērtēt starptautisko stāvokli, izmaiņu radītos izaicinājumus un iespējas un atbilstoši veidot savu ārējo un drošības politiku.

Projektu atbalsta Latvijas Republikas Saeima un Latvijas Republikas Ārlietu ministrija. Projekts top sadarbībā ar Frīdriha Eberta fondu. Projekta informatīvais sadarbības partneris portāls Delfi.lv.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI