DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
22. janvārī, 2020
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

Kāpēc bebram ir oranži zobi – atbildi meklēsim Dabas muzeja pasākumā ģimenēm

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Eirāzijas bebrs.

FOTO: Vilnis Skuja

Kā tas var būt, ka bebrs dzīvo ūdenī, bet neēd zivis? Kāpēc viņa zobi ir oranži, kažoks biezs un mīksts, bet aste – plika un plakana? Kā viņš zem ūdens neapmaldās? Uz šiem un citiem jautājumiem sestdien, 25. janvārī, no plkst. 11.00 līdz 16.00 atbildes meklēsim Dabas muzeja pasākumā „Noslēpumainais gada dzīvnieks”.

Eirāzijas bebrs ir lielākais Latvijā sastopamais grauzējs, un, iespējams, zvērs, kura rosīšanās pazīmes dabā atpazīt un saskatīt iemācāmies visātrāk. Lai arī par bebru klātbūtni uzskatāmi liecina nograuztie koki, zaru mājas un dambji, tomēr pašus bebrus ieraudzīt ir grūtāk. Tāpat kā citi savvaļas dzīvnieki, viņi vairās no cilvēkiem, ir aktīvi diennakts tumšajā laikā un veikli pārvietojas ūdenī, lai ienirstot nokļūtu savā drošajā patvērumā.

Bebru dzīve un saikne ar citām savvaļas dzīvnieku un augu sugām ir sarežģītāka, kā varētu šķist. Lai arī barības ziņā nav izvēlīgi, tomēr bebri novērtē svaigos pavasara gardumus – nātres un citus krastmalas lakstaugus, jaunajiem bebrēniem īpaši garšo avenāji. Bet bebru veidotie dīķi ar laiku kļūst par mājvietu un medību lauku ūdriem, meža pīlēm, tritoniem, spārēm un citiem kustoņiem.

Pasākumā aplūkosim bebru tuvplānā, pētīsim galvaskausu un pasmaržosim bebra dziedzeru šķidrumu, mācīsimies par bebra dzīves ciklu, tā Latvijas un pasaules radiniekiem un pildīsim izzinošus uzdevumus.

Organizatori atgādina, ka ierasties un piedalīties var jebkurā laikā no plkst. 11.00 līdz 16.00 (materiālu izsniegšana notiek līdz plkst. 15.30). Maksa par pasākumu – muzeja ieejas biļete + nodarbības biļete – 2,00 € ģimenei. Visas sezonas garumā, no septembra līdz maijam, kārtējā pasākumā uzrādot kādu no sezonas ģimenes dienas grāmatiņām, jāiegādājas tikai muzeja ieejas biļetes.

Laipni aicināti Latvijas Dabas muzejā – Rīgā, K. Barona ielā 4!

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI