DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
21. janvārī, 2020
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ārlietas

E. Rinkēvičs: Latvija atbalsta finanšu noziegumu apkarošanas pasākumu efektīvu pārrobežu koordināciju

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

2020. gada 21. janvārī ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs Rīgā uzrunāja Ziemeļvalstu un Baltijas valstu reģionālā informācijas apmaiņas simpozija dalībniekus. Simpoziju rīko Lielbritānijas Karaliskais Apvienoto dienestu institūts (The Royal United Services Institute, RUSI) un tā mērķis ir apspriest jaunās pārrobežu iniciatīvas finanšu noziegumu apkarošanā un sasniegto finanšu izlūkošanas datu apstrādes informācijas apmaiņā.

Ministrs pauda gandarījumu, ka Latvijā ir izveidota publiskā un privātā sektora informācijas apmaiņas partnerības platforma, lai paātrinātu aizdomīgu finanšu darījumu izmeklēšanu un atklāšanu. “Naudas atmazgāšana, terorisma un proliferācijas finansēšana visbiežāk ir pārrobežu noziegumi, un ar vienas valsts veiktiem pasākumiem to apkarošanai var nepietikt – noziedzības novēršanai nepieciešami starptautiski centieni. Līdz šim sadarbība un institucionālā sistēma Eiropas Savienības (ES) līmenī ir izrādījusies nepietiekama. Tāpēc Latvija arī turpmāk atbalstīs finanšu noziegumu apkarošanas pasākumu efektīvu pārrobežu koordināciju, kā arī uzraudzības un kontroles iestāžu stiprināšanu ES līmenī. Šai jaunajai uzraudzības funkcijai jādarbojas, pamatojoties uz saskaņotu, tieši piemērojamu noteikumu kopumu. Mums ir jānodrošina, ka uzraudzība, kuras mērķis ir novērst finanšu iestāžu izmantošanu nelikumīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanai un teroristu finansēšanai, ir kvalitatīva visā ES,” sacīja E. Rinkēvičs.

Ārlietu ministrs vērsa uzmanību, ka pirms gada Ministru prezidents Krišjānis Kariņš paziņoja par lēmumu īstenot visaptverošu finanšu sektora reformu Latvijā. Pērnais gads bija nozīmīgs nepieciešamo uzlabojumu veikšanai, lai novērstu trūkumus, kas norādīti Moneyval, Eiropas Padomes ekspertu komitejas par naudas atmazgāšanas novēršanas pasākumu novērtēšanu un terorisma finansēšanu, ziņojumā. Latvijas valdības veiktā visaptverošā finanšu sistēmas reforma, plašie likumdošanas grozījumi un kompetento iestāžu veiktie pasākumi, lai efektīvi piemērotu starptautiskos standartus, un intensīva starptautiskā sadarbība – visi šie pasākumi ir pierādījums tam, ka Latvija ir nolēmusi izveidot un stiprināt pārredzamību, ilgtspējību un drošību savā finanšu nozarē. Koordinācija un sadarbība starp tiesībaizsardzības iestādēm, privāto sektoru, prokuratūru un tiesām, kā arī uzraudzības iestādēm ir devusi vienotu izpratni par to, kā interpretēt un rīkoties problēmu risināšanā, kas saistītas ar nelikumīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu, terorisma finansēšanu un ieroču izplatīšanas finansēšanu.

“Šodien mēs turpinām attīstīt savu finanšu sektoru, mērķtiecīgi strādājot, lai Latvijas finanšu nozare ilgtermiņā būtu dinamiska un droša. Mēs apzināmies, ka ar šīm darbībām Latvija var dot savu ieguldījumu vispārējā reģionālajā un globālajā finanšu stabilitātē un drošībā. Latvijas finanšu sektora stiprināšana ir valdības prioritāte. Mēs uzskatām, ka līdzsvarota un labi pārvaldīta finanšu sistēma ir jautājums par nacionālo drošību,” uzsvēra ārlietu ministrs.

Ministra uzruna angļu valodā pieejama šeit: https://www.mfa.gov.lv/en/news/latest-news/65316-edgars-rinkevics-latvia-supports-effective-cross-border-coordination-of-measures-against-financial-crime-at-eu-level

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI