DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
15. janvārī, 2020
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Eiropas Savienība

EP deputāti atbalsta Eiropas zaļo kursu un prasa to padarīt vēl stingrāku

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

EP deputāti atbalsta Eiropas zaļo kursu, tomēr vērš uzmanību uz tā radītajiem papildu uzdevumiem, citstarp nodrošinot taisnīgu un iekļaujošu pāreju un starpposma mērķus.

Eiropas Parlaments trešdien pieņēma savu nostāju par Eiropas zaļo kursu, ar kuru decembra plenārsēdē iepazīstināja Komisijas priekšsēdētāja fon der Leiena. Deputāti atzinīgi vērtē zaļo kursu un atbalsta vērienīgu, ilgtspējīgu investīciju plānu, lai palīdzētu novērst finansējuma trūkumu. Viņi arī prasa izveidot pienācīgi finansētu, taisnīgu pārejas mehānismu.

Straujāk jāmazina siltumnīcefekta gāzu emisijas

Parlaments vēlas, lai topošajā klimata likumā noteiktu augstākus ES mērķus emisiju mazināšanai līdz 2030. gadam (lai emisijas mazinātu par 55% salīdzinājumā ar 1990. gada līmeni, nevis par “vismaz līdz 50 %, tiecoties uz 55 %”, kā to pašlaik paredz Komisija. Eiropas Parlamenta deputāti saka, ka ES būtu šie jāpieņem mērķi vēl pirms ANO klimata pārmaiņu konferences novembrī. Viņi vēlas arī, lai 2040. gadam tiktu izvirzīti starpposma mērķi.

Lai novērstu oglekļa piesārņojumu no citām valstīm, kas varētu rasties, ja pasaulē joprojām saglabātos atšķirīgi mērķi attiecībā uz emisiju novēršanu, Parlaments aicina izveidot PTO prasībām atbilstošu oglekļa ievadkorekcijas mehānismu.

Deputāti uzsver, ka viņi ir gatavi pārskatīt un grozīt visus Komisijas priekšlikumus, lai sasniegtu visus Eiropas zaļā kursa mērķus. Līdz 2021. gada jūnijam ir vajadzīgi jauni enerģijas un energoefektivitātes mērķi, tostarp arī saistoši mērķi ikvienai dalībvalstij, turklāt jāpārskata arī citi ES tiesību akti šajā jomā, viņi piebilst.

Rezolūcija tika pieņemta ar 482 balsīm par, 136 pret un 95 atturoties.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI