DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
14. janvārī, 2020
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ārlietas
1
1

Ārlietu ministrs aicina Indiju atvērt vēstniecību Latvijā

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

2020. gada 14. janvārī Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs Indijas galvaspilsētā Ņūdeli tikās ar Indijas Republikas ārlietu ministru Subrahmanjamu Džaišankaru (Subrahmanyam Jaishankar). Amatpersonas pārrunāja abu valstu politisko dialogu, sadarbību ekonomikā un starptautiskajās organizācijās, kā arī starptautisko attiecību aktualitātes, tostarp situāciju Tuvajos Austrumos.

E. Rinkēvičs pauda gandarījumu par Latvijas un Indijas sadarbības aktivizēšanu kopš Latvijas vēstniecības atvēršanas Ņūdeli 2014. gadā un pauda cerību, ka Indija tuvākajā laikā Rīgā varētu atvērt savu vēstniecību. “Mēs vēlamies saglabāt uzsākto augsta līmeņa dialogu un turpināt vizīšu apmaiņu, kam par apliecinājumu ir arī pērnā gada augustā notikusī Indijas viceprezidenta V. Naidu vizīte Latvijā,” sacīja E. Rinkēvičs un ielūdza Indijas Republikas ārlietu ministru vizītē apmeklēt Latviju.

Latvijas ārlietu ministrs vērsa arī uzmanību uz augošo studentu skaitu no Indijas, kuri par augstākās izglītības studiju vietu ir izvēlējušies Latviju. Turklāt Indijas studentu skaits Latvijā pastāvīgi pieaug, piemēram, 2018.-2019. gadā sasniedzot 2070 studentus, kas ir 25% no visiem ārvalstu studentiem.

Ministrs vērsa uzmanību, ka Latviju interesē sadarbības paplašināšana ar Indiju tādās tradicionālās jomās kā transports un loģistika, izglītība, vienlaikus saskatot ievērojamas perspektīvas informācijas un komunikāciju tehnoloģiju (IKT) sektorā. “Kā piemērs tam ir viens no Latvijas vadošajiem telekomunikāciju operatoriem “Latvijas Mobilais Telefons”, kas 2019. gada nogalē aizvadīja veiksmīgu izpētes vizīti Ņūdeli un Bangalūrā, kā arī piedalījās Indijas-Eiropas 29 biznesa forumā. Latvijas uzņēmumi ir gatavi piedāvāt plaša spektra IKT pakalpojumus un tehnoloģiskos risinājumus. Veiksmīgi īstenojot 5G tīkla palaišanu Latvijā, 5G jomā redzam neskaitāmas sadarbības iespējas arī starptautiskā mērogā,” akcentēja E. Rinkēvičs.

Amatpersonas pārrunāja Eiropas Savienības (ES) un Indijas brīvās tirdzniecības nolīguma jautājumu. E. Rinkēvičs pauda cerību par nodomu atjaunot ES un Indijas Brīvās tirdzniecības nolīguma sarunas, kas vienlaikus ir ambiciozs, līdzsvarots un visaptverošs nolīgums. “Šāds nolīgums stiprinās arī Latvijas ekonomiskās saites ar Indiju. Uzlaboti tirgus pieejas un pārredzami investīciju aizsardzības noteikumi radīs jaunas tirdzniecības un uzņēmējdarbības iespējas, no kā iegūs abu valstu uzņēmēji un patērētāji,” pauda E. Rinkēvičs.

Tāpat puses pārrunāja ES nākotni, tostarp Apvienotās Karalistes aiziešanu no ES, klimata politiku, kā arī aktualitātes Dienvidāzijā un Āzijā kopumā, tostarp Ķīnā.

Uzsākot darba vizīti Indijas Republikā, E. Rinkēvičs 13. janvārī nolika ziedus Mahatmas Gandi (Mahatma Gandhi) memoriālā, sniedza intervijas laikrakstam The Hindu un CNN India, kā arī Latvijas vēstniecībā Indijā atklāja profesores Sadhanas Naithani (Sadhana Naithani) grāmatu “Folklora Baltijas vēsturē. Pretestība un augšāmcelšanās” (Folklore in Baltic History. Resistence and Resurgence). Savukārt 14. janvārī ministrs tikās arī ar Latvijas goda konsuliem Indijā, Šrilankā un Nepālā, lai apspriestu ekonomiskās sadarbības veicināšanu starp Latviju un reģionu.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI