DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
13. janvārī, 2020
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Nodokļi
1
1

Nodokļu politikai ir jāveicina tautsaimniecības izaugsme un jānodrošina konkurētspējīga uzņēmējdarbības vide

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Latvijas lielākās uzņēmēju biedrības Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) padome vienojusies par pamatprincipiem nodokļu sistēmas evolūcijai, par virsmērķi nosakot, ka nodokļu ieņēmumi palielināmi uz tautsaimniecības attīstības veicināšanas, konkurētspējas, nodokļu maksātāju skaita pieauguma un ēnu ekonomikas samazināšanas rēķina.

Uzņēmēju biedrības pārstāvji vienojās, ka nav nepieciešams veikt nodokļu politikas reformu, bet jākoncentrējas uz sistēmas evolūciju, kur tiek saglabāts labākais un labots kļūdainais. “Mēs esam pārliecināti, ka uz nodokļu sistēmu jāraugās nevis no reformas vai revolūcijas, bet gan evolūcijas prizmas., Izmaiņas veicamas tikai tajās jomās, kur nepieciešami uzlabojumi sistēmas efektivitātei, un tām ir jābūt saskaņā ar sasniedzamo mērķi,” saka LTRK prezidents Aigars Rostovskis. LTRK padomes locekļi ir vienisprātis, ka pirms nodokļu sistēmas evolūcijas uzsākšanas, vispirms jānosaka tās rezultātā sasniedzamie mērķi, un tikai tad jāsāk strādāt pie konkrētiem veidiem šo mērķu saasniegšanai.

LTRK padomes locekļi vienojās, ka nodokļu politikai jāveicina tautsaimniecības struktūras izmaiņas, kuras centrā ir cilvēka zināšanās un prasmēs balstīta izaugsme, kas nodrošinātu  ikviena uzņēmuma un ikkatra indivīda interesi  palielināt savas kompetences, kā arī kļūt produktīvākiem, tādējādi radot augsti apmaksātas darba vietas un veicinot lielākus nodokļu ieņēmumus. Lai to panāktu ir būtiski radīt konkurētspējīgākos priekšnoteikumus uzņēmējdarbības veikšanai Baltijas valstu reģionā, nodrošinot pievilcīgāko darbaspēka izmaksu apjomu visos algu segmentos, monitorējot un pastāvīgi analizējot pārējos uzņēmējdarbības vidi ietekmējošos nodokļus, vienlaikus nodrošinot nodokļu sistēmas ilgtspēju un stabilitāti. Biedrības ieskatā būtiski arī nodokļu sistēmas evolūcijas ietvaros meklēt veidus, kā nodokļu nomaksu padarīt pēc iespējas vienkāršāk administrējamu, lai tādējādi ekonomētu gan uzņēmēju, gan publiskās pārvaldes laiku un resursus. Tāpat arī svarīgi rūpēties par to, lai nodokļu ieņēmumi tiktu izlietoti efektīvi, veicinot izpratni par to, kādēļ nodokļi ir jāmaksā, kāds ir katra personīgais un sabiedrības kopējais labums.

“Mēs uzskatām, ka nodokļu likmju palielināšana nevairos ieņēmumus valsts budžetā un galvenajam fokusam ir jābūt uz nodokļu maksātāju skaita pieaugumu un tautsaimniecības izaugsmes veicināšanu,” saka A.Rostovskis, “ja mēs spēsim būt produktīvāki, efektīvāki un eksportspējīgāki, varēsim samaksāt labākas algas un tādējādi arī valsts budžets caur nodokļiem iegūs vairāk.”

Pārrunājot atsevišķus nodokļu blokus, LTRK padomes locekļi vienojās, ka nodokļu politikas evolūcijas rezultātā Latvijā ir jāpanāk konkurētspējīgākās darbaspēka izmaksas Baltijas valstīs, jānodrošina uzņēmumu ienākuma nodokļa reformas izvērtējums ilgtermiņā, nemainot iepriekš uzsākto politiku, jāveic pastāvīgs nodokļu politikas konkurētspējas monitorings konkrētu nozaru nodokļu jomā, kā arī vēl aizvien jāsekmē ēnu ekonomikas mazināšanās, sevišķi radot risinājumus PVN shēmu un aplokšņu algu mazināšanai.

Tāpat LTRK padomes locekļi uzskata, ka ir nepieciešams izstrādāt efektīvu, ilgtspējīgu un viegli administrējamu mazā biznesa nodokļu regulējumu, saglabājot iespēju legāli strādāt arī mazajiem komersantiem. “Mēs uzskatām, ka ir jābūt dažādām uzņēmējdarbības formām, atļaujot arī maziem uzņēmējiem strādāt un realizēties, tāpēc pašreiz gatavojam savu piedāvājumu mikrouzņēmumu transformācijai jeb tālākai evolūcijai,” saka A.Rostovskis.

  Biedrības ieskatā jebkādām izmaiņām nodokļu sistēmā jābūt tādām, kas radītu konkurētspējīgu un labvēlīgu uzņēmējdarbības vidi, nodrošinot priekšnosacījumus tam, lai Latvija būtu vieta, kur pulcējas talanti, kā tas noteikts LTRK 2030 vīzijā.  

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI