DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
08. janvārī, 2020
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide
1
1

Niedru skulptūru festivāls notiks 8. februārī Randu pļavās, veiksmīgai norisei jāgaida sals

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Dabas aizsardzības pārvaldes tradicionāli rīkotais niedru skulptūru festivāls šogad plānots 8. februārī ar norises vietu dabas liegumā “Randu pļavas” Salacgrīvas novadā, taču jāņem vērā, ka pasākuma veiksmīga norise atkarīga arī no laika apstākļiem.

Dabas liegums “Randu pļavas” dibināts jau 1962. gadā, lai aizsargātu piejūras pļavas un tajās atrodamās retās augu sugas. Šī ir arī nozīmīga ligzdojošo bridējputnu un ūdensputnu dzīvotne. Randu pļavās niedres sastopamas ļoti lielās platībās un tās jāpļauj, lai ar tām neaizaugtu bioloģiski vērtīgie zālāji, bet mitrainēs tiktu saglabāti putnu ligzdošanai labvēlīgi apstākļi.

Niedru skulptūru festivāls ir ne tikai palīdzība dabai un biotopu kopšana, bet arī iespēja radoši izpausties un aizraujoši pavadīt laiku svaigā gaisā īpaši aizsargājamā dabas teritorijā. Pirmais Niedru skulptūru festivāls norisinājās pirms diviem gadiem dabas liegumā “Sedas purvs”, kad ilgā sala un sniega dēļ dalībniekiem bija iespēja pļaut niedres un veidot skulptūras uz pārpludināto dīķu virsmas, bet jau pērn laika apstākļu dēļ nācās mainīt festivāla norises vietu un tas pārcēlās uz Randu pļavām.

Ziemeļvidzemes biosfēras rezervāta koordinatore Arta Krūmiņa pauž, ka klimata pārmaiņas ir realitāte arī Latvijā un arī Baltijas jūras un Rīgas līča piekrastē sala periodi kļuvuši ievērojami īsāki, tas ietekmē arī iespējas brīvā laika pavadīšanai dabā. Niedru skulptūru festivāla pilnvērtīgai norisei ir nepieciešamas vismaz pāris dienas ar salu, kuru laikā niedres izžūst un ir nopļaujamas.  Pērn dalībnieku izdoma un entuziasms vainagojās ar dažādām neparastām skulptūrām: milzu zivis, laivas, ezis, milzu briedis un pat automašīna.

Šogad festivāls plānots 8. februārī Randu pļavās un Dabas aizsardzības pārvalde aicina komandas jau pieteikties savlaicīgi, sūtot informāciju par nosaukumu un dalībnieku skaitu uz e-pastu inta.soma@daba.gov.lv vai zvanot pa tālruni 26329412. Aicinām sekot līdzi jaunākajai informācijai Pārvaldes tīmekļa vietnē www.daba.gov.lv un Facebook lapā  www.facebook.com/dabasparvalde/, lai uzzinātu par jaunāko informāciju saistībā ar festivāla norisi.

Katrai komandai organizatori ierādīs skulptūras veidošanas vietu un dos vairākas stundas savas idejas realizēšanai. Noslēgumā darbus vērtēs žūrija, apbalvojot gan lielākās, gan oriģinālākās skulptūras autorus. Dalībniekiem nepieciešama – auklas, darba aizsargbrilles, instrumentus niedru nopļaušanai, šķēres un knaibles skulptūru veidošanai. Un darba un dabas apstākļiem atbilstošs apģērbs. Iespējams jau sagatavoties arī mājās, no dabīgiem materiāliem (piemēram, klūgām, koka līstītēm) izgatavojot skulptūras karkasu.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI