DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
08. janvārī, 2020
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Veselība

9. janvārī atklās 2020. Starptautisko māsu un vecmāšu gadu Latvijā

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Š.g. 9. janvārī plkst. 12.00 Veselības ministrijā, Brīvības ielā 72, Rīgā, notiks 2020. Starptautiskā māsu un vecmāšu gada atklāšanas preses konference. Pasaules Veselības organizācija, atzīmējot māsu profesijas pamatlicējas Florences Naitingeilas 200 dzimšanas dienu, 2020. gadu ir pasludinājusi par Starptautisko māsu un vecmāšu gadu, lai godinātu māsu un vecmāšu būtisko lomu vispārējās veselības aizsardzības un cilvēku labklājības nodrošināšanā un uzlabošanā.

Preses konferencē piedalīsies Latvijas Māsu asociācijas prezidente Dita Raiska un viceprezidente Ilze Ortveina, Latvijas Vecmāšu asociācijas prezidente Vija Bathena – Krastiņa, Veselības ministrijas pārstāvis, Izglītības un zinātnes ministrijas pārstāvis, Rīgas Stradiņa universitātes Sabiedrības veselības un sociālās labklājības fakultātes dekāne Prof. Inga Millere, Latvijas Universitātes prorektors Valdis Segliņš, Latvijas Ārstu biedrības prezidente Ilze Aizsilniece, Latvijas Jauno Ārstu Asociācijas valdes locekle Krista Brūna, LCĪVSO SUSTENTO pārstāve Liene Purmale un Latvijas lielo slimnīcu asociācijas  vadītājs Valts Ābols.

“Šis gads sniedz iespēju reizi paaudzē atzīmēt māsu un vecmāšu profesijas nozīmīgumu, kā arī pateikties viņām par darbu un to, ko profesija var sniegt cilvēkam, sabiedrībai un veselības aprūpei kopumā,” uzsver Latvijas Māsu asociācijas prezidente Dita Raiska, “Latvijas māsu un vecmāšu profesionālās organizācijas seko starptautiskajam aicinājumam, tāpēc, lai aktualizētu māsu un vecmāšu profesijām saistošos jautājumus un veicinātu dialogu nacionālā līmenī, ir sagatavots aktivitāšu plāns visam 2020. gadam.”

Visās veselības aprūpes sistēmās māsas un vecmātes kalpo kā tilts starp sabiedrību un veselības aprūpes iestādēm. Latvijas māsas un vecmātes aktīvi darbojas sabiedrības un veselības politikas attīstībā, veselības aprūpes reformēšanā, infekcijas slimību kontrolē, hronisko slimību aprūpē, profilaksē un veselības veicināšanā, kā arī vides veselības veicināšanā, mātes un bērna veselības aprūpē.

“Aktualizācija ir vērsta ne tikai uz māsām un vecmātēm, bet arī uz darba devējiem, nozares augstāko vadību, politiķiem un sabiedrību, lai valstiskā līmenī tiktu izjustas rūpes par veselības aprūpē strādājošajiem. Tā ir savā ziņā politiskā apņemšanās ne tikai ar vārdiem, bet arī ar darbiem – budžeta paaugstināšana veselības aprūpes nozarei, strādājošo māsu skaita palielināšana, māsu un vecmāšu saglabāšana darba tirgū, māsu lomu un kompetenču pārskatīšana,” piebilst D.Raiska.

Starptautiskās Māsu Padomes prezidente Anete Kenedija (Annette Kennedy) norāda uz šī gada nozīmīgumu: “Aicinu kopā padarīt māsu un vecmāšu profesijas neaizmirstamas, jo mēs visi to esam parādā tiem, kuriem kalpojam, mēs visi to esam parādā paši sev. Šāda iespēja ir vienreiz mūžā.”

Latvijas Māsu asociācija sadarbībā ar partneriem 2020. gadā plāno organizēt plašu aktivitāšu programmu, lai godinātu māsas un vecmātes, kuras ir devušas lielu ieguldīju cilvēcei, popularizētu  māsas un vecmātes profesijas un to nozīmi sabiedrības labklājības veicināšanā, kā arī veidotu ciešāku saikni ar sabiedrību.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI