DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
06. janvārī, 2020
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības

JRT ēkas konservāciju pabeigs tuvāko nedēļu laikā

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

VAS “Valsts nekustamie īpašumi” (VNĪ) slēdz līgumu ar AS “Būvuzņēmums Restaurators” par konservācijas darbu veikšanu un pagaidu jumta izbūvi Jaunā Rīgas teātra (JRT) ēkai Lāčplēša ielā 25, Rīgā, kas atvieglos tālāku būvdarbu norisi un pasargās objektu no laikapstākļu ietekmes. Ēkas konservāciju pabeigsim tuvāko nedēļu laikā, informē VNĪ valdes loceklis Jānis Ivanovskis-Pigits.

“VNĪ ar pilnu atbildību izturas pret Jaunā Rīgas teātra pārbūves projektu. Visas vēsturiskās vērtības tika saudzīgi demontētas un pārvestas glabāšanai pienācīgos apstākļos vēl pirms ēkai tika demontēts jumts vēl 2019. gada pavasarī. No būvnieka būvlaukumu pārņēmām decembra vidū, līdz ar vienošanos par tiesvedības izbeigšanu. Nekavējoties VNĪ eksperti apsekoja objektu dabā, novērtējot tehnisko stāvokli, uz kā pamata tika izstrādāts konservācijas darbu projekts. Cenu aptaujas rezultātā slēdzam līgumu par pagaidu konservācijas darbiem, kas atvieglos tālāko būvdarbu norisi un aizsargās objektu no laikapstākļu ietekmes. Vienlaikus jāatzīmē, ka vēsturiskās teātra ēkas konstrukciju drošība netiek apdraudēta. Ēka tiks gandrīz pilnībā demontēta - tiks saglabātas tikai divas kāpņu telpas un fasāde, kuru noturēs uz ietves izvietotais fasādes atbalsta rāmis, savukārt visas saglabājamās vērtības ir demontētas jau pērn, tādēļ satraukumam par kultūrvēsturisko vērtību zaudēšanu nav pamata,“ norāda VNĪ valdes loceklis Jānis Ivanovskis – Pigits.

Konservācijas darbus veic “AS Būvuzņēmums Restaurators” par 27,8 tūkstoši eiro (bez pvn).

Šobrīd turpinās izsludinātais iepirkums par teātra pārbūvi, kas paredz projekta realizāciju atbilstoši arhitektes Zaigas Gailes iecerei un teātra vajadzībām. Iepirkumā ir iestrādāts “projektē un būvē” princips, kas ļaus pasūtītājam labāk kontrolēt izmaksas, termiņus, kā arī uzlabos darba koordināciju starp pasūtītāju, būvnieku un projektētājiem. Lai samazinātu riskus uz nepamatoti lētu vai nepamatoti dārga piedāvājumu saņemšanu jaunajā iepirkumā, esam paredzējuši to, ka būvniekam ir ne tikai jāuzbūvē Jaunais Rīgas teātris, bet arī turpmākos piecus gadus jāapsaimnieko ēka – tās galvenie inženiertīkli un būtiskākās konstrukcijas (jumts, fasāde, logi). Tas nodrošinās to, ka būvnieks būs ieinteresēts kvalitatīvā būvniecībā, jo turpmāk pašam būs jānodrošina ēkas apsaimniekošana.

Šobrīd piedāvājumu atvēršana paredzēta februāra sākumā. Pretendentu interese ir augsta. VNĪ organizētā objekta apskate bija plaši apmeklēta. VNĪ dara visu, lai šis projekts tiktu pabeigts pienācīgā kvalitātē, lai atbilstoši plānam teātris Lāčplēša ielas namā varētu atgriezties 2022. gada vasarā.

VNĪ šobrīd īsteno 85 infrastruktūras attīstības projektus apmēram 180 miljonu eiro apmērā un strādā pie 25 jaunām projektu idejām. Attīstības jomā 2019. gadā pabeigti 6 projekti - pabeigtia ēka Kalnciema ielā 14 divu prokuratūras struktūrvienību vajadzībām, telpu Lomonosova ielā 9, Rīgā pielāgošanas darbi Valsts probācijas dienestam, Kultūras ministrijas mājvietas – ēku kompleksa atjaunošana K. Valdemāra ielā 11A, robežšķērsošanas vietu “Paternieki” un “Silene” pārbūve, kā arī ekspluatācijā nodota vērienīgā muzeju krātuve Pulka ielā. Turpinās nozīmīgi projekti, tai skaitā Latvijas  Okupācijas muzeja ēkas pārbūves darbi un jaunās piebūves „Nākotnes nams” būvniecība un centralizētās prokuratūras ēkas Aspazijas bulvārī 7, Rīgā, pārbūve.

Uzņēmums nodrošina profesionālu nekustamo īpašumu apsaimniekošanu un pārvaldību apmēram 450 nekustamajiem īpašumiem ar 1200 ēkām 1,1 milj. kvadrātmetru platībā un vairāk nekā 4000 zemes īpašumu 10 miljonu kvadrātmetru platībā. VNĪ šogad Korporatīvās atbildības un ilgtspējas institūta „Ilgtspējas indeksa” vērtējumā saņēma augsto zelta godalgu un speciālbalvu par straujāko izaugsmi, kā arī iekļauts VID „Baltā saraksta” zelta līmenī. Uzņēmums dibināts 1996. gadā, tā 100% akcionārs ir Latvijas Republikas Finanšu ministrija.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI