DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
19. decembrī, 2019
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Saeima atbalsta Ventspils ostas pārvaldības funkciju nodošanu jaunai valsts akciju sabiedrībai

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Trešdien, 18.decembrī, ārkārtas sēdē Saeima otrajā – galīgajā - lasījumā atbalstīja par steidzamiem atzītos grozījumus Likumā par ostām un Ventspils brīvostas likumā, kas nosaka Ventspils ostas pārvaldības funkciju nodošanu jaunai valsts kapitālsabiedrībai.

“Pēdējos gados Krievijas tranzīta kravu politika, maksimāli izmantojot savas ostas, veicina kravu apgrozījuma kritumu Latvijas ostās un sīvu konkurenci cīņā par katru klientu. Neskatoties uz to, tranzīta nozare joprojām ir otra lielākā Latvijas tautsaimniecībā. Šī brīža situācijā Ventspils ostas jautājuma sakārtošana ir valsts prioritāte, lai iespējami ātri nodrošinātu pilnvērtīgu Ventspils brīvostas darbu un nezaudētu konkurētspēju esošo kravu apkalpošanā un jaunu piesaistē. Pēc ASV sankciju noteikšanas ostas sadarbības partneriem 30 dienu laikā ir jāpārtrauc sadarbība ar Ventspils brīvostu, tāpēc, valstij pārņemot ostas pārvaldību, tiks vairota drošības sajūta gan sadarbības partneriem, gan lielajam skaitam ostas darbinieku, kā arī nodrošināta ostas darbības nepārtrauktība,” norāda par likumprojekta virzību Saeimā atbildīgās Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas priekšsēdētājs Jānis Vitenbergs.

Grozījumi Likumā par ostām paredz, ka Ventspils ostas pārvaldīšanu turpmāk nodrošinās Ministru kabineta noteikta valsts kapitālsabiedrība. Izmaiņas neskars citas ostas.

Ministru kabineta noteiktā valsts kapitālsabiedrība atradīsies Satiksmes ministrijas pārraudzībā, un tās kapitāla daļas nebūs atsavināmas vai ieķīlājamas, kapitālsabiedrība būs neprivatizējama. Ministru kabinets noteiks tās kompetences jomas, darbības un lēmumu pieņemšanas noteikumus un kārtību, kā arī finansēšanas un savstarpējo norēķinu veidu un kārtību. Ministru kabinets līdz 2020.gada 1.februārim izdos noteikumus, kas regulēs Ventspils ostas pārvaldes un valsts kapitālsabiedrības darbību.

Tāpat Saeima galīgajā lasījumā atbalstījusi arī grozījumus Ventspils brīvostas likumā, kas nosaka, ka līdz brīdim, kamēr tiks pieņemts lēmums par Ventspils brīvostas pārvaldes turpmāko juridisko statusu, Ventspils brīvostas pārvalde un valsts kapitālsabiedrība darbosies un uzdevumus pildīs atbilstoši Ministru kabineta noteikumiem.

Ventspils osta ir otra lielākā osta Latvijā, kuras kopējā ekonomiskā ietekme Latvijas valsts IKP struktūrā ir līdz diviem procentiem, kā arī Ventspils ostā 2019.gada 11 mēnešos tika pārkrauti 19.5 miljoni tonnu, teikts likumprojekta anotācijā.

Izmaiņas abos likumos stāsies spēkā nākamajā dienā pēc to izsludināšanas.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI