DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
16. decembrī, 2019
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ārlietas

E. Rinkēvičs Āzijas un Eiropas ārlietu ministru sanāksmē aicina stiprināt multilaterālismu

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

2019. gada 15. un 16. decembrī Madridē, Spānijā, norisinājās 14. Eiropas un Āzijas (ASEM) ārlietu ministru sanāksmē. Tajā piedalījās ārlietu ministri no 51 valsts, kā arī Eiropas Savienības (ES) un Dienvidaustrumāzijas Nāciju asociācijas (ASEAN) augsta līmeņa pārstāvji. Latviju pārstāvēja ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs.

Sanāksmes laikā ministri apmainījās viedokļiem par iespējām veicināt efektīvu Āzijas un Eiropas daudzpusējo sadarbību un uzturēt noteikumos balstītu starptautisko kārtību, tostarp stiprinot un modernizējot Pasaules Tirdzniecības organizāciju. Ministri pārrunāja globālus izaicinājumus, piemēram, klimata pārmaiņas un okeānu piesārņojumu, kā arī apsprieda soļus savienojamības nostiprināšanai Eiropas un Āzijas starpā. Ministri pievērsās arī reģionālajiem drošības saasinājumiem Tuvajos Austrumos, Korejas pussalā, Ukrainā un citviet pasaulē.

E. Rinkēvičs uzrunā uzsvēra nepieciešamību stiprināt pastāvošās multilaterālās institūcijas un mehānismus. Tāpat ministrs atzīmēja Latvijas apņemšanos līdz 2050. gadam sasniegt klimata neitralitāti un norādīja uz Latvijas piedāvājumu savienojamības veicināšanai starp Eiropu un Āziju.

Sanāksmē ministrs tikās ar Filipīnu Republikas ārlietu sekretāru Teodoru Loscinu (Teodoro L. Loscin, Jr.), kuras laikā ministri apliecināja gatavību aktivizēt abu valstu politisko un ekonomisko dialogu un stiprināt līgumtiesisko bāzi.

Informācijai

ASEM sadarbība tika aizsākta 1996. gadā, lai veidotu Eiropas un Āzijas partnerību. ASEM ir daudzpusējs dialogs starp ES un Āzijas valstīm, kas aptver ekonomiskās sadarbības jautājumus, cilvēktiesības, likuma varas principu ieviešanu, kā arī tādas jomas kā globālie veselības apdraudējumi, ilgtspējīga attīstība, klimata pārmaiņas, enerģētika, starpkultūru un starp-konfesiju dialogs, nodarbinātība un izglītība.

Latvija ASEM dialogam pievienojās 2004. gadā, iestājoties Eiropas Savienībā. Prezidentūras laikā ES Padomē 2015. gada aprīlī Latvija rīkoja ASEM izglītības ministru un ASEM transporta ministru sanāksmes Rīgā.

ASEM ārlietu ministru sanāksme notiek reizi divos gados. Nākamais ASEM samits valstu un valdību vadītāju līmenī norisināsies 2020. gada novembrī Kambodžā.

 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI