DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
12. decembrī, 2019
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Finanses

FKTK: Finanšu iestādēm jānodrošina ASV noteikto sankciju piemērošana atbilstoši to mērķim

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Šodien, 12.12.2019., Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) Latvijas finanšu iestādēm ir nosūtījusi vēstuli, kurā sniedz skaidrojošu informāciju saistībā ar A. Lembergam un vēl četrām juridiskām personām – Ventspils Attīstības Aģentūrai, Biznesa Attīstības Asociācijai, Latvijas Tranzīta Biznesa Asociācijai un Ventspils brīvostas pārvaldei – ASV noteikto sankciju izpildes kārtību, līdz ar to, sākot no šodienas, finanšu pakalpojumi tiek sniegti tādā apmērā, lai nodrošinātu pamatdarbībai nepieciešamo maksājumu veikšanu.

FKTK priekšsēdētāja Santa Purgaile: Finanšu un kapitāla tirgus komisija šajās dienās rūpīgi strādā, lai nodrošinātu to, ka ASV noteikto sankciju piemērošana notiktu atbilstoši to noteikšanas mērķim un būtībai. Latvijas finanšu iestādēm šodien ir nosūtīta vēstule, kurā skaidrots, kādas darbības no finanšu iestāžu puses ir uzskatāmas par atļautām 30 dienu periodā līdz 2020. gada 8. janvārim un kādi papildu pasākumi jāveic šo finanšu darbību kontekstā. Ir skaidrs, ka sankciju noteikšanas mērķis ir Aivara Lemberga ietekmes un kontroles mazināšana, lai novērstu ekonomisku labumu iegūšanu savās interesēs. Taču vienlaikus sankciju mērķis nav negatīvi ietekmēt Latvijas ekonomiku un uzņēmējdarbību, ciktāl tā atbilst normatīvajiem aktiem un labai pārvaldībai. Līdz ar to Latvijas finanšu sektoram ir ļoti svarīgs uzdevums nodrošināt tādu sankciju piemērošanu, lai šie divi mērķi vienlaikus tiktu sasniegti maksimāli efektīvi.”

Vienlaikus FKTK vērš uzmanību uz to, ka šis ir nebijis gadījums Latvijas vēsturē, līdz šim neviens Latvijas pilsonis nav ticis iekļauts ASV Ārvalstu aktīvu kontroles biroja (Office of Foreign Assets Control) (OFAC) sankciju sarakstā. 2019. gada 10. decembrī FKTK lūdza Latvijas finanšu tirgus dalībniekus noteiktu laiku nesniegt finanšu pakalpojumus sankcionētajām personām, lai FKTK izvērtētu situāciju un finanšu iestādēm sniegtu FKTK informāciju par sankciju izpildes kārtību, taču, sākot no šodienas, finanšu pakalpojumi tiek sniegti tādā apmērā, lai nodrošinātu pamatdarbībai nepieciešamo maksājumu veikšanu.

OFAC vienlaikus ar noteiktajām sankcijām ir izdevis licenci Nr. 1, kas paredz, ka ir jāveic nepieciešamie pasākumi, lai izbeigtu sadarbību ar sankcionētajām personām 30 dienu laikā, tas ir līdz 08.01.2020. Šajā periodā sankcionēto juridisko personu kontos ir atļauts veikt gan ienākošos, gan izejošos klientu pamatdarbībai raksturīgos maksājumus, tostarp algu, pabalstu, valsts nodevu apmaksu, kā arī ienākošos un izejošos maksājumus saistībā ar banku vai ar citu fizisku vai juridisku personu komercdarbības ietvaros noslēgtajiem līgumiem. Vienlaikus finanšu iestādei ir nepieciešams veikt katra maksājuma padziļinātu izpēti, turklāt šo 30 dienu periodā nav pieļaujama nekāda veida jaunu finanšu pakalpojumu sniegšana.

Tāpat finanšu iestādes ir informētas, ka, ņemot vērā to, ka pamattiesību ievērošanai ir nepieciešams personai nodrošināt iespējas apmierināt pamatvajdzības, attiecībā uz sankcionēto personu A. Lembergu, ir pieļaujams veikt maksājumus, kas nepieciešami pamatvajadzību apmierināšanai (pabalsti, pensija, nodokļu, valsts nodevu apmaksa, maksājumus par pārtikas produktiem, īri vai hipotēku, komunālajiem pakalpojumiem, atlīdzība par izdevumiem saistībā ar juridiskiem pakalpojumiem u.c.) Arī šajās situācijās jāveic padziļināta darījumu izpēte un nav pieļaujama jaunu finanšu pakalpojumu sniegšana.

Papildus FKTK vērš uzmanību uz to, ka sankciju prasības nepieciešams nodrošināt ne tikai uz sarakstā tieši minētajām personām, bet arī citām juridiskām personām, kuras kontrolē sankcionētās personas. Taču vienlaikus FKTK uzsver to, ka Latvijas finanšu iestādēm atbilstoši jau spēkā esošajiem normatīvajiem aktiem pastāvīgi ir jānodrošina klientu izpēte, patiesā labuma guvēju noskaidrošana, darījumu uzraudzība un, pamatojoties uz iegūto informāciju, jāveic nepieciešamās tālākās darbības.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI