DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
11. decembrī, 2019
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības

VARAM seminārā diskutē par kapitālsabiedrību izaugsmi un profesionālu pārvaldību

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā (VARAM) 4.decembrī notika ekspertu seminārs par publiskas personas kapitāla daļu un kapitālsabiedrību labu pārvaldību, kurā eksperti analizēja jautājumus, kas saistīti ar publisko personu kapitālsabiedrību pārvaldību, apskatīja vairākus piemērus, kas veicinātu sagatavošanos likuma grozījumiem “Publiskas personas kapitāla daļu un kapitālsabiedrību pārvaldības likumā”, kas stāsies spēkā 2020.gada 1.janvārī.

Semināru ar runu atklāja vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce (AP!): “Pašvaldību sektorā kapitālsabiedrību apjoms un skaits, un arī nozīmība, jo tās atbild par ievērojamu daļu iedzīvotājiem ļoti būtiskām funkcijām, ir liela. Šis atbildību kopums mums VARAM liek īpaši pārraudzīt pašvaldību darbu un to, kā pašvaldības nodokļu maksātāju vārdā pārrauga šīs kapitālsabiedrības un seko līdzi kā tajās tiek ievērotas iedzīvotāju intereses. Labas pārvaldības prakse un atbilstošas zināšanas ir veiksmīga darba pamats.”

Diskusiju centrālais temats bija kapitālsabiedrību turpmāka pārraudzība, labas pārvaldības ieguvumi uzņēmumiem un likuma grozījumu mērķis. Kā arī diskutēja par to kā ieviest labas pārraudzības principus. Laba un labāka pārvaldība nav tikai sauklis vai pašmērķis, bet gan metožu kopums ar mērķi sekmēt valsts (t.i. sabiedrības) līdzekļu efektīvāku izmantošanu, atbildīgāku rīcību ar tiem, kā arī ciešāku sabiedrības uzraudzību pār līdzekļu izmantošanu. Tie sekmē darbu ar kreditoriem, investoriem, klientiem un arī iedzīvotājiem.

Korporatīva pārvaldība nodrošina struktūru, ar kuras palīdzību tiek noteikti uzņēmuma mērķi, kā arī tiek noteikti līdzekļi šo mērķu sasniegšanai un izpildes kontrolei. Korporatīvo pārvaldību ietekmē juridiskais ietvars  korporatīvās pārvaldības ieteikumi, uzņēmuma kultūra un uzņēmumu prakse. Dalībnieki diskutēja par korporatīvo pārvaldību ne tikai lielos, bet arī vidējos un mazos uzņēmumos, par metodēm kā mazināt riskus un sagatavoties tiem, kādā veidā mazināt politisko ietekmi pašvaldību uzņēmumos, kā arī analizēja labās prakses piemērus valsts kapitālsabiedrībās. Diskusijas ietvaros tika skarti arī uzņēmumu reputācijas riski, pašvaldību dažādās iespējas reaģēt uz tirgus nepilnībām, kā arī stimulēt konkurences apstākļus.

Diskusiju vadīja Jānis Endziņš (LTRK), savukārt seminārā un paneļdiskusijās piedalījās Vladislavs Vesperis (PKC), Andris Grafs (BIGC), Madara Gaile (VARAM), Daniels Pavļuts (AP!), Daiga Auziņa – Melalksne (NASDAQ) Eīna Salava (Altum).

Runātāji uzsvēra vairākus būtiskus faktorus, kas nepieciešami veiksmīgai kapitālsabiedrību pārvaldībai. Būtiska ir uzņēmuma reputācija, informācijas atklātība par pašvaldībai piederošu uzņēmumu darbību ir prioritārs labas pārvaldības princips un sabiedrības interešu ievērošana. Pašvaldības iedzīvotājiem kā kapitālsabiedrību netiešajiem īpašniekiem jābūt iespējai uzzināt un vērtēt, cik sekmīgi  tiek pārvaldītas pašvaldības kapitālsabiedrības. Kapitālsabiedrību valdes un padomes locekļiem būtu jābūt atklātā konkursā atlasītiem atbilstoši kvalificētiem profesionāļiem, jo viņu  atbildībā ir celt uzņēmuma vērtību un darbības efektivitāti. Regulārs konsolidēts publiskais pārskats, skaidri padomes formulēti izmērāmi mērķi ar skaidriem termiņiem, palīdz sasniegt rezultātu un sniedz pārliecību par uzņēmuma attīstību. Tāpat būtiski ir mazināt jebkādu politisko ietekmi kapitālsabiedrībā un nodrošināt, ka valsts kapitālsabiedrības darbojas ar līdzīgu efektivitāti, caurskatāmību un atbildību kā labas prakses privāti uzņēmumi.  Semināra dalībnieki atzina, ka kopējais mērķis ir turpināt pilnveidot tiesisko regulējumu, veicinot publiskas personas kapitālsabiedrību izaugsmi un profesionālu pārvaldību.

Semināru organizēja VARAM sadarbībā ar Pārresoru koordinācijas centru (PKC), Latvijas tirdzniecības un rūpniecības kameru (LTRK), NASDAQ, Baltijas korporatīvās pārvaldības institūtu (BIGC).

 

Ar Semināra materiāliem ir iespējams iepazīties VARAM mājas lapā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI