DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
09. decembrī, 2019
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Kultūra

Doma laukumā muzicēs projekta „Ziemassvētku tubas” orķestris

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Sestdien, 14. decembrī plkst. 15:00, Doma laukumā Rīgā klausītājus ar populārām melodijām priecēs projekta “Ziemassvētku tubas” orķestris. Šis muzikālais notikums, kas pasaulē ir īpaši populārs tieši Ziemassvētku laikā, norisināsies jau piekto reizi, pulcējot ap 100 tubistu un eifonistu no visām trim Baltijas valstīm.

“Šis priekšnesums būs svētki gan klausītājiem, gan pašam orķestrim, jo tuba un eifonijs ir salīdzinoši reti mūzikas instrumenti atšķirībā no flautas vai saksofona. Taču to zemais, siltais un bagātīgais skanējums spēj uzburt īpašu noskaņu,” stāsta Latvijas Nacionālā kultūras centra (LNKC) mūzikas izglītības eksperts Kārlis Jēkabsons.

Projekta “Ziemassvētku tubas” orķestris apvienos gan pieredzējušus un profesionālus māksliniekus, gan amatierus un mūzikas skolu audzēkņus no daudzām Latvijas mūzikas skolām. Pasākumu vadīs Valters Krauze, un orķestra skanējumu bagātinās dziedātāja Dināra Rudāne. Koncerta apmeklējums ir bez maksas.

Muzikālā projekta “Ziemassvētku tubas” mērķis ir popularizēt šo salīdzinoši reto mūzikas instrumentu spēli Latvijā. Tāpēc 14. decembra muzikālie pasākumi sāksies jau plkst. 10:00 ar tubas un eifonija spēles meistarklasi un mēģinājumu LNKC telpās Rīgā, Pils laukumā 4, uz ko aicināti tubas un eifonija instrumenta spēles audzēkņi, skolotāji un profesionāļi. Plkst. 15:00 sāksies koncerts Doma laukumā, ko plkst. 16:00 noslēgs kopīga Ziemassvētku ieskandināšana pie vienas no Rīgas lielākajām Ziemassvētku eglēm.

Tradīcija Ziemassvētku laikā pulcēt tubas un eifonija spēlētājus, lai kopīgi muzicētu un priecētu cilvēkus ar populārām Ziemassvētku melodijām, radusies ASV, un idejas autors ir Hārvijs Filips (Harvey Phillips) – mūziķis, kurš dzīves laikā aktīvi popularizēja šī mūzikas instrumenta spēlēšanu. 2015. gadā šo tradīciju Latvijā iedibināja Latvijas mūsdienu tubas skolas tradīcijas pamatlicējs Jānis Retenais sadarbībā ar LNKC.

Tuba ir zemākais metāla pūšamais instruments simfoniskajā orķestrī, un tā pilda basa funkciju. Nosaukums ”tuba”, visticamāk, radies no latīņu “tubus”, kas nozīmē „caurule”. Savukārt „eifonijs” jeb tenora tuba ir tubu dzimtas metāla pūšamais instruments, kuru galvenokārt izmanto pūtēju orķestros, uzticot tam dažādas funkcijas – gan solo, gan pavadījumu. „Eifonijs” tulkojumā no grieķu valodas nozīmē „patīkami skanošs”.

Projektu organizē Latvijas Brass asociācija, atbalsta LNKC un Rīgas dome.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI