DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
05. decembrī, 2019
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ekonomika

Liepājā diskutē par biznesa un pašvaldības sadarbības nozīmīgumu

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Lai veiksmīgi realizētu projektus un attīstītu uzņēmējdarbību, būtiski sadarboties ar vietējo pašvaldību, lai risinātu problēmas un neskaidros jautājumus, to biznesa pārstāvji pauda Latvijas lielākās uzņēmēju biedrības Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) Kurzemes reģionālās nodaļas rīkotajā pasākumā trešdien, 4.decembrī.

Pasākums, kas notika Liepājas koncertzālē “Lielais dzintars” šoreiz jo īpaši uzņēmēju vidū varēja dzirdēt sadarbības un savstarpējās informācijas apmaiņas nozīmību, lai veiksmīgi darbotos un realizētu projektus. Tas arvien tika pausts gan no paneļdiskusijas dalībnieku puses, gan arī auditorijā esošo klausītāju puses. Turklāt uzņēmēji, Liepājas pašvaldības un Liepājas Speciālās Ekonomiskās Zonas (Liepājas SEZ) pārstāvji minēja virkni konkrētu veiksmīgas sadarbības piemēru, kas ļāvuši Liepājā attīstīties gan jau zināmiem uzņēmējdarbības projektiem, gan vērsti uz nākotni, piemēram, jauniešu izglītošana un informēšana par dažādiem uzņēmumiem un pieprasītākajām profesijām, lai spētu izdarītu labāku izglītības izvēli.

Ar prezentāciju "Biznesa un izglītības vide Liepājā" uzstājās Liepājas domes priekšsēdētājs Jānis Vilnītis, savukārt LTRK prezidents Aigars Rostovskis iepazīstināja ar to, kāda ir pasaules elpa ekonomikā un kā tā ietekmē Latviju. “Šis pasākums demonstrēja ne tikai to, ka uzņēmēji ar pašvaldību vēlas sadarboties, bet jau tagad redzami veiksmes stāsti, realizējot kopīgus projektus. Manuprāt, tikai darbojoties plecu pie pleca iespējams audzēt ekonomiku un nodrošināt labklājību,” saka A.Rostovskis.

Par to vai Eiropas nauda palīdzēs izkļūt no vidējo ienākumu slazda, stāstīja Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā ekonomists Mārtiņš Zemītis. Sadarbības partnera bankas Citadele ekonomists Mārtiņš Āboliņš uzstājās ar prezentāciju "Latvijas ekonomikas aktualitātes un lielie izaicinājumi", bet Liepājas SEZ pārvaldnieka vietnieks Uldis Hmieļevskis stāstīja par zonas attīstību un izaicinājumiem 2020.gadā. Pēc tam ar aktualitātēm par informāciju tehnoloģijām, biznesu un inovācijām iepazīstināja Liepājas pašvaldības padomniece IT izglītības un attīstības jautājumos, programmētāja Agate Ambulte.

Klātesošajiem bija iespēja apskatīt stendu "Liepājas uzņēmēju sasniegumu parāde", lai pēc tam paneļdiskusijā runātu par biznesa vidi Liepājā 2020.gadā, priekšrocībām, attīstību un tendencēm.

Liepājas domes priekšsēdētājs Jānis Vilnītis: "Kurzemes Biznesa kluba pasākumi Liepājā kļuvuši par tradīciju, kas veiksmīgi ļauj satikties uzņēmējdarbības vidē ieinteresētajām pusēm, pārrunājot nozares aktualitātes, pasaules tendences un globālo norišu ietekmi Latvijas uzņēmējdarbības attīstībā. Tā ir iespēja vienkopus iepazīt mūsu pašu uzņēmumu izaugsmes un sasniegumu stāstus, un Liepājā - kā zināms - to ir daudz. Par to liecina kaut vai pēdējos gados jaunatvērto ražotņu skaits - piecas. Vēl četras tiek būvētas un septiņas ir projektēšanas stadijā; virkne investoru izskata iespēju uzsākt uzņēmējdarbību kādā no Liepājas biznesa parkiem, kuri vairāku gadu garumā mērķtiecīgi attīstīti kā piemērota un ilgtspējīga biznesa vide. Tikšanās ļauj apzināt arī kopīgās uzņēmējdarbības vides problēmas - viena no tām Latvijā kopumā un arī Kurzemes reģionā ir kvalificētu speciālistu trūkums dažādās nozarēs. Protams, jautājums ir jārisina valstiskā līmenī, tomēr mēs Liepājā sekmīgi jau esam īstenojuši vairākus soļus, lai uzlabotu darbaspēka pieejamību pilsētā. Sadarbojoties pašvaldībai, izglītības iestādēm, Nodarbinātības valsts aģentūrai un uzņēmējiem, esam identificējuši, kuru speciālistu pārstāvji ražošanas segmentā nepieciešami, pielāgojuši vai no jauna izveidojuši studiju programmas, savukārt uzņēmumos rasta iespēja nodrošināt prakses vietas reālos darba apstākļos. Šāds sadarbības modelis ļauj veiksmīgāk organizēt apmācību procesu, un paaugstina augsti kvalificētu pieejamo speciālistu skaitu konkrētās nozarēs. Tas ir ieguvums studentam, pilsētai un kopējai ekonomiskai izaugsmei."

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI