DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
05. decembrī, 2019
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

Latvijas Ornitoloģijas biedrība mudina Ziemassvētkos iesaistīties akcijā “(Ap)dāvini putnus”

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Selga Bērziņa

Apzinoties kritisko dabas daudzveidības stāvokli un atkritumu samazināšanas  izaicinājumu pasaulē, Latvijas Ornitoloģijas biedrība aicina Ziemassvētkos draugiem, radiniekiem, kolēģiem dāvināt ziedojumu viņu vārdā. Ziedojums paredzēts labiem darbiem putnu un cilvēku labklājības labā akcijas “(Ap)dāvini putnus” ietvaros. 

“Ikviens no mums ir saskāries ar grūto uzdevumu svētkos atrast dāvanu, kas būtu otram vērtīga un iepriecinoša un ko pats pēc gada nesaņemtu dāvanā atpakaļ. Tāpat teju jebkurš piedzīvojis neizpratni, ko darīt ar svētkos saņemtu korporatīvu dāvanu, kam nav vietas paša mājoklī. Lai atvieglotu šo uzdevumu, palīdzētu izvairīties no galvassāpēm un atkritumu konteinera piepildīšanas pirmssvētku laikā, aicinām dāvanā ģimenes locekļiem vai kolēģiem izvēlēties ziedojumu dabai. Vienlaikus šī ir arī dāvana putnu “kopienai” un, iespējams, pat uzdāvināta dzīvība kādam putnam nākotnē,” norāda Latvijas Ornitoloģijas biedrības valdes priekšsēdētājs Viesturs Ķerus. Viņš uzsver, ka ziedojums ir papildu spēks jau aizsāktajiem labajiem darbiem putnu un cilvēku ilgtspējīgas labklājības vārdā. 
Savukārt tos, kuri paši labprātīgi vēlas atteikties no ierastajām svētku dāvanām, tā vietā paužot vēlmi, lai viņa vārdā tiktu ziedots, Latvijas Ornitoloģijas biedrība aicina sociālajos tīklos publiskot šo vēlmi kopā ar kāda putna fotogrāfiju un ierakstu “Mana vislabākā dāvana svētkos ir Tavs #ziedojumsdabai: piedalies LOB Ziemassvētku aicinājumā un #apdāviniputnus”.
Jaunākie dati liecina, ka joprojām turpina samazināties mežirbju skaits (kopš 2005. gada populācija sarukusi par 91%), arī melno stārķu, griežu, dižraibo dzeņu skaits turpina samazināties. Kopumā palielinājies to sugu skaits, kas uzrāda lejupejošas populācijas tendences. Ziedojumi palīdz gan labāk izprast šo negatīvo pārmaiņu cēloņus, gan iestāties par to novēršanu, ievērojot dabas aizsardzības vajadzības arī Latvijas mežsaimniecības, lauksaimniecības u.c. politikās.
“Esam ļoti pateicīgi tiem, kas mums jau ziedojuši iepriekšējos gados, jo ziedojumi mums ļāvuši cīnīties par dabas vērtību saglabāšanu Latvijas mežos, apzināt melno stārķu ligzdošanas sekmes un noskaidrot, kas tās ietekmē, uzmeklēt neaizsargātas mazā ērgļa ligzdošanas vietas, lai pasargātu tās no nociršanas, izvietot būrus apdraudēto zaļo vārnu ligzdošanai un veikt daudzus citus darbus Latvijas putnu labā,” atzīst V. Ķerus. “Nenorādot konkrētu ziedojuma mērķi, jūs ļaujat mums pašiem lemt par ziedojuma izmantošanu atbilstoši LOB mērķim - saglabāt Latvijas savvaļas putnu populācijas. Taču, ja vēlaties atbalstīt kādu konkrētu LOB darbības jomu (piemēram, mežu programmu, mazā ērgļa ligzdu meklēšanu, melnā stārķa izpēti un aizsardzību), lūdzu, to norādiet.”
Lai iesaistītos akcijā “(Ap)dāvini putnus”, jebkura persona vai organizācija var ziedot brīvi izvēlētu summu kāda cilvēka vārdā Latvijas Ornitoloģijas biedrībai, norādot konta numuru LV34HABA000140J035491, maksājuma uzdevumā uzrādot, kā vārdā ziedojums ir veikts un kur adresēt svētku kartīti. Pēc ziedojuma saņemšanas pirmssvētku laikā dāvanas saņēmējam uz norādīto e-pasta adresi vai pa pastu tiks nosūtīta  svētku kartīte ar apliecinājumu, ka dāvanas saņēmēja vārdā konkrēta persona vai organizācija ziedojusi dabas, kā arī cilvēku labā. Turklāt Latvijas Ornitoloģijas biedrības sabiedriskā labuma statuss dod iespējas ziedotājiem iegūt nodokļu atlaides. 
Latvijas Ornitoloģijas biedrība (LOB) ir lielākā dabas organizācija Latvijā, kura, pateicoties vairāk nekā 600 biedriem, veic savvaļas putnu izpēti un tiecas saglabāt to dzīvotnes Latvijā, rūpējoties par dabas daudzveidību cilvēku un putnu labklājības vārdā. LOB par putnu daudzveidību iestājas kopš 1985. gada, izdod vienīgo žurnālu par putniem latviešu valodā – “Putni dabā”, kā arī ir starptautiskās putnu aizsardzības organizācijas “BirdLife International” pārstāve Latvijā. Plašāk: www.lob.lv un Facebook.com/LOB.LV.
Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI