DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
04. decembrī, 2019
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Kultūrpolitika

Institūcijas uzsāk aktīvu cīņu pret kultūras priekšmetu nelegālu apriti

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: J. Dambis

Nacionālā kultūras mantojuma pārvalde sadarbībā ar Valsts policiju, Latvijas robežsardzi, Valsts ieņēmumu dienesta Muitas pārvaldi un Latvijas pastu aicina uz kopīgu preses konferenci, kurā informēs par pasākumiem kultūras priekšmetu nelikumīgas aprites novēršanai. Preses konference norisināsies Nacionālā kultūras mantojuma pārvaldē 2019.gada 10. decembrī plkst. 10.00 Pārvaldes Pagalma zālē, Mazajā Pils ielā 19, Rīgā.

Nelikumīga rakšana arheoloģiskajās senvietās ar nolūku iegūt senlietas un senlietu nelikumīga aprite ir viens no lielākajiem draudiem kultūras mantojuma saglabāšanai un aizsardzībai. Nelikumīgi ievedot un izvedot mākslas un antikvāros priekšmetus, var tikt veicināta starptautiska noziedzība, tostarp terorisma finansēšana. Tādēļ īpaši svarīgi izcelt valsts pārvaldes iestāžu vienotu darbu šo nelikumību novēršanā.

Līdz ar pievienošanos starptautiskām konvencijām, kā arī atbilstoši nelikumīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma un proliferācijas finansēšanas novēršanas pasākumu (Moneyval) plānam, kultūras priekšmetu nelikumīgas aprites ierobežošana ir kļuvusi par prioritāru pasākumu kopumu, ko iespējams sasniegt tikai savstarpējā sadarbībā ar citām institūcijām, kā arī veicinot plašākas sabiedrības iesaisti. Tādēļ vēlamies plašāk informēt sabiedrību par aktualitātēm kultūras mantojuma aizsardzībā – 2019. gadā realizētajiem, kā arī plānotajiem kultūras priekšmetu nelikumīgas aprites novēršanas pasākumiem: apritē iesaistīto un plašākas sabiedrības izpratnes veidošanu, mākslas un antikvāro priekšmetu tirgus uzraudzību, sadarbību starptautiskā un nacionālā mērogā.

2019. gadā Latvijā ir uzsākti pasākumi, ko rekomendē starptautiski principi: celta Nacionālās kultūras mantojuma pārvaldes kapacitāte, kā arī notikusi jaunu profesionāļu piesaistīšana, kas nodarbojas tieši ar kustamā mantojuma aizsardzību, sperti pirmie soļi sadarbībai ar tiesībsargājošām institūcijām, plašākas sabiedrības izpratnes veidošanai, kā arī uzsākts dialogs ar mākslas un antikvāro priekšmetu tirgus dalībniekiem, tai skaitā pastāvīgs interneta vietņu monitorings. Veiktas arī 290 klātienes un neklātienes pārbaudes mākslas un antikvāro priekšmetu apritē iesaistītajiem.

2019. gadā ir konstatēti būtiski postījumi 2 valsts aizsargājamos arheoloģiskajos pieminekļos, par ko uzsākti kriminālprocesi. Papildus tiem, Valsts policija ir uzsākusi 8 kriminālprocesus par arheoloģisko senlietu nelikumīgu glabāšanu un tirgošanu. Kriminālprocesu ietvaros izņemtas vairāk kā 2000 arheoloģiskās senlietas, kas izvērtētas sešās Pārvaldes Arheoloģisko priekšmetu (senlietu) novērtēšanas komisijas sēdēs. Vienā gadījumā vainīgā persona atbilstoši Prokuratūras priekšrakstam sodīta ar 100 stundām piespiedu darba. Izņemtās senlietas atgrieztas valstij, tās nododot glabāšanā Latvijas Nacionālajā vēstures muzejā. Preses konferencē žurnālistiem tiks dota iespēja apskatīt Valsts policijas kriminālprocesu ietvaros izņemtās senlietas, kas šobrīd nodotas Pārvaldei vērtēšanai, kā arī uzdot jautājumus arheoloģijas ekspertiem.

                                                

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI