DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
03. decembrī, 2019
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

ES Transporta, telekomunikāciju un enerģētikas ministru padome diskutē par datu ekonomiku

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas pārstāvji piedalās Eiropas Savienības Transporta, telekomunikāciju un enerģētikas ministru padomes (Padomes) sanāksmē Briselē, kurā diskutē par datu ekonomiku un ētisku datu izmantošanu.

Sanāksmes dalībnieki apspriež datu ekonomiku, kas ir bijusi viena no galvenajām prioritātēm Somijas prezidentūras laikā. Briselē pārrunā Somijā iesākto un sāk diskusijas par Horvātijas prezidentūras prioritātēm – par to, kā Eiropas Savienība (ES) var darboties kā ētiskas datu ekonomikas centrs. ES ir panākts progress ieviešot digitālā vienotā tirgus stratēģiju, tomēr joprojām ir neizmantots potenciāls ekonomiskajās iespējās un vērojams uzticības trūkums digitālajai ekonomikai.

Latvijas nostāja ir, ka dati ir būtiska digitālā vienotā tirgus sastāvdaļa un ir vēl neizmantots resurss izaugsmei, ja vien tos neierobežo tehniskās un juridiskās barjeras. Ir jāveicina iedzīvotāju uzticēšanās datu ekonomikai, kā arī jāvērš pastāvīga uzmanība datu privātuma un drošuma jautājumiem. Tāpat Latvija uzsver nepieciešamību ieviest saskaņotu Eiropas sistēmu drošai, darbspējīgai un uzticamai datu koplietošanai, lai veicinātu brīvprātīgu datu apmaiņu un datu kopu atkārtotu izmantošanu starp uzņēmumiem.

Padomē tiek diskutēts arī par Eiropas datu ekonomikas jomas veicināšanu un attīstīšanu, par uzņēmējdarbības brīvību, kā arī lietotāju un autoru tiesībām, piemēram, par lietotāju un autoru piekļuvi datiem.

Latvijā ir uzsākta publiskā sektora datu un pakalpojumu atvēršana trešajām personām (atvērtie dati). Ir ievērots tiesiskais regulējums, kas attiecas uz personas datu un privātās dzīves aizsardzību, lai radītu jaunus produktus un pakalpojumus, tādejādi sekmējot izaugsmi un konkurētspēju. Latvijā ir noslēgts Sadarbības memorands starp valsts pārvades iestādēm, nozares uzņēmumiem, asociācijām un zinātnes sektoru, lai datu brīva plūsma sniegtu iespējami lielāku labumu gan ekonomikas attīstībai un izaugsmei, gan valsts pārvaldes efektivitātes celšanai.

Latvijas delegāciju Padomē pārstāv – Alise Balode vēstniece, pastāvīgās pārstāves ES vietniece Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas valsts sekretāra vietnieks informācijas un komunikācijas tehnoloģiju jautājumos Āris Dzērvāns un Publisko pakalpojumu departamenta direktors Jānis Glazkovs. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI