DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
03. decembrī, 2019
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības

J. Pūce: Rīgas dome ārkārtējās situācijas laikā nav rūpējusies par iedzīvotāju interesēm

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) ir sagatavojusi Ministru kabineta (MK) rīkojuma projektu par ārkārtējās situācijas pagarināšanu Rīgas pilsētas administratīvajā teritorijā, lai iedzīvotājiem tiktu nodrošināta sadzīves atkritumu apsaimniekošana arī pēc 2019. gada 11.decembra. Šodien MK sēdē vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce (AP!) aicinās MK pagarināt ārkārtējo situāciju Rīgas pašvaldībā.

Juris Pūce: “Rīgas pašvaldība ir zaudējusi savas organizatoriskās spējas un pretēji tam, ka valdība un Saeima līdz ar ārkārtējās situācijas izsludināšanu bija devusi uzticības kredītu  iespēju sakārtot atkritumu apsaimniekošanas pakalpojuma nodrošināšanu pašvaldībā, tas šajos trīs mēnešos nav darīts, un šī iespēja nav izmantota saskaņā ar normatīvo aktu prasībām. VARAM aicina MK pagarināt ārkārtējo situāciju nevis kā piekāpšanos RD nespējai rīkoties, bet gan iestājoties par rīdzinieku interesēm.”

Pamatojoties uz faktu, ka ārkārtējā situācija beidzas jau nākamnedēļ, bet Rīgas dome atkārtoti nespēj nodrošināt atbilstošu atkritumu apsaimniekošanas pakalpojuma sniegšanu un atkritumu apsaimniekotāja izvēli saskaņā ar normatīvo aktu prasībām, VARAM ir sagatavojusi MK rīkojuma projektu. Tas  paredz pagarināt ārkārtējo situāciju Rīgas teritorijā līdz 2020.gada 12.martam.

Šobrīd Rīgas domes rīcība  rada šaubas, ka situācija pēc 11.decembra  būs atrisināta un atkritumi tiks savākti un izvesti, kā arī domes lēmumi būs ar ilgtermiņa rezultātu – Rīgas dome būs nodrošinājusi nevis pagaidu risinājumu, bet veikusi iepirkuma procedūru atkritumu apsaimniekotāju izvēlei, lai atkritumu apsaimniekošanas pakalpojums tiktu nodrošināts un vienlaikus būtu izpildītas visas normatīvo aktu prasības par atkritumu apsaimniekošanu.

Lai gan Rīgas dome sarunu procedūras ceļā ir vienojusies ar atkritumu apsaimniekošanas komersantiem par sadzīves atkritumu savākšanas pakalpojumu turpināšanu, līdz ārkārtējās situācijas beigām nākamnedēļ iedzīvotājiem un komersantiem nav iespējams noslēgt jaunus līgumus par pakalpojuma saņemšanu.

Šodien pēc MK sēdes, plašsaziņas līdzekļu pārstāvjiem būs iespējams saņemt ministra J. Pūces komentārus par ārkārtējās situācijas pagarināšanu Rīgas pilsētas administratīvajā teritorijā un MK lēmumu.

Ārkārtējā situācija ir īpašs tiesiskais režīms, kura laikā MK ir tiesības likumā noteiktajā kārtībā un apjomā ierobežot tajā skaitā pašvaldību institūciju tiesības un brīvības, kā arī uzlikt tām papildus pienākumus.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI