DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
02. decembrī, 2019
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības
1
1

Rīgas dome: pašvaldībā nav un nebūs atkritumu krīzes

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Rīgā nav un nebūs krīzes saistībā ar atkritumu apsaimniekošanu, to šodien preses konferencē pauda Rīgas domes priekšsēdētājs Oļegs Burovs. Ne vienu dienu šogad nav bijusi situācija, ka paliek neizvesti sadzīves atkritumi, visiem iedzīvotājiem un juridiskajām personām tiek nodrošināts šis pakalpojums un runas par krīzi ir nevietā, uzsvēra domes priekšsēdētājs.

Preses konferencē piedalījās arī domes priekšsēdētāja vietnieki Anna Vladova un Druvis Kleins, kā arī atbildīgās Rīgas domes Mājokļu un vides komitejas priekšsēdētājs Vjačeslavs Stepaņenko. „Esam izpildījuši visus punktus, kuri pašvaldībai bija jāizdara saistībā ar 11. septembrī izsludināto ārkārtējo stāvokli, lai nodrošinātu nepārtrauktu atkritumu apsaimniekošanu galvaspilsētā,” uzsvēra Vj.Stepaņenko.

Rīgas domes Mājokļu un vides departaments (RD MVD) sarunu procedūras rezultātā ir panācis vienošanās ar SIA „Clean R”, SIA „Eco Baltia vide” un SIA „Lautus” par atkritumu apsaimniekošanas pakalpojuma nodrošināšanu visiem rīdziniekiem ar līdzšinējiem noteikumiem arī pēc 11. decembra, kad beigsies izsludinātā ārkārtējā situācija. Tāpat ir izsludināts konkurss par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu.

RD MVD līgumus ar atkritumu apsaimniekošanas kompānijām noslēdza 26. un 27. novembrī. Tie stāsies spēkā 12. decembrī un darbosies līdz dienai, kad tiks noslēgts jauns atkritumu apsaimniekošanas līgums/i ar komersantu/tiem, kas būs izraudzīts/i jaunā atklātā konkursā, vai arī līdz brīdim, kad stāsies spēkā Konkurences padomes gala lēmums par starp Rīgas pilsētas pašvaldību un AS „Tīrīga” noslēgto koncesijas līgumu.

Noslēgtie līgumi paredz to, ka atkritumu apsaimniekotājiem ir pienākums ar 2019. gada 12. decembri nodrošināt sadzīves atkritumu apsaimniekošanas pakalpojuma sniegšanu, nepasliktinot pakalpojumu sniegšanas būtiskos nosacījumus, kādi klientiem bija spēkā līdz 2019. gada 11. decembrim.

Atkritumu apsaimniekošanas likumā  ir konkrēti definēts, kas pašvaldībai ir jānorāda, izdodot saistošos noteikumus par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu savā administratīvajā teritorijā. Pašreiz spēkā esošajos atkritumu apsaimniekošanas noteikumus  Nr.90  ir ietverta visa Atkritumu apsaimniekošanas likumā noteiktā nepieciešamā informācija, kas jānorāda saistošajos noteikumos par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu.

Savukārt sestdien, 30. novembrī, Rīgas dome apstiprināja jaunus saistošos noteikumus par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu Rīgā. Šis dokuments noteiks sadzīves atkritumu, tajā skaitā sadzīvē radušos bīstamo atkritumu, apsaimniekošanu Rīgas pilsētas administratīvajā teritorijā, lai aizsargātu vidi, cilvēku dzīvību un veselību, nodrošinātu atkritumu dalītu savākšanu un reģenerāciju, kā arī veicinātu dabas resursu efektīvu izmantošanu, atkārtoti lietojamu materiālu atgriešanu apritē un apglabājamo atkritumu apjoma samazināšanu. Saistošajos noteikumos ir ņemti vērā Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) ieteikumi un redakcionālie labojumi.

Saistošie noteikumi paredz, ka sadzīves atkritumu savākšana Rīgā tiks veikta, izmantojot šķiroto atkritumu savākšanas laukumus, atkritumu dalītās savākšanas punktus, tajā skaitā nodrošinot bioloģiski noārdāmo atkritumu dalītas vākšanas iespēju, nešķiroto atkritumu konteineru novietnes, priekšapmaksas atkritumu maisus.

Lai atkritumu izvešana netraucētu iedzīvotāju naktsmieru, atkritumu izvešana (tvertņu iztukšošana un izvešana) būs aizliegta laikā no plkst. 23.00 līdz plkst. 5.00.

Paredzēts, ka Rīgā būs četras atkritumu apsaimniekošanas zonas. Tās būs Rīgas Austrumu izpilddirekcijas, Rīgas Ziemeļu izpilddirekcijas, Rīgas Pārdaugavas izpilddirekcijas Kurzemes rajona un Rīgas Pārdaugavas izpilddirekcijas Zemgales priekšpilsētas administratīvās teritorijas. Ja atkritumi tiks šķiroti, tad mājsaimniecības varēs retāk izvest nešķirotos atkritumus, un tādējādi maksāt mazāk par atkritumu apsaimniekošanu.

Saistošajos noteikumos ir ņemtas vērā atkritumu apsaimniekošanas nozari regulējošo normatīvo aktu prasības, tostarp arī Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas ieteikumi, kā arī pētījumā par Rīgas pilsētas sadzīves atkritumu apsaimniekošanas sistēmas attīstības perspektīvām norādītās rekomendācijas atkritumu apsaimniekošanas sistēmas attīstībai. Ņemot vērā faktisko situāciju un statistiku par viena iedzīvotāja radīto atkritumu apjomu un saturu, saistošajos noteikumos aktualizēts regulējums par sadzīves atkritumu izvešanas biežumu, kas ļauj atkritumus izvest pat divas reizes retāk nekā tas bija līdz šim.

Jaunā saistošo noteikumu redakcija jau ir nosūtīta publicēšanai oficiālajā izdevumā Latvijas Vēstnesis”, un tie stāsies spēkā trešdien, 4. decembrī. Pašvaldība sekos līdzi jauno saistošo noteikumu ievērošanai un ir gatava tos vēl precizēt, ja būs tāda nepieciešamība.

Iedzīvotāju ērtībām Rīgas domes Mājokļu un vides departamentā ir izveidots zvanu centrs, kas sniedz papildu informāciju par jautājumiem, kas saistīti ar sadzīves atkritumu apsaimniekošanu. Ar to var sazināties, zvanot uz tālruni 67 474 700 darba laikā (pirmdien no plkst. 8.30 līdz 18.00, otrdien, trešdien un ceturtdien no plkst. 8.30 līdz 17.00 un piektdien no plkst. 8.30 līdz 16.00).  Papildinformāciju par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu var iegūt arī rakstot uz e-pastu: atkritumi@riga.lv

Informāciju saviem klientiem ir gatavi sniegt arī esošie atkritumu apsaimniekotāji SIA „Clean R” (tālr.: 67111001), SIA „Eco Baltia vide” (tālr.: 8717) un SIA „Lautus”( tālr.: 80000288).

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI