DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
01. decembrī, 2019
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

Ar vērienīgu gājienu pieprasa zvēraudzēšanas aizliegumu Latvijā

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Sestdien, 30. novembrī vairāk nekā astoņi simti cilvēku devās vērienīgā gājienā par dzīvniekiem, lai pieprasītu Saeimai aizliegt kažokzvēru audzēšanu Latvijā.

“Kažokādas pagātnē!” — šī gada gājiena nosaukums un galvenais sauklis, ar ko cilvēki vienojās kopīgā prasibā pēc likuma grozījumiem un rosināja Saeimas deputātus rīkoties atbilstoši sabiedrības vairākuma interesēm.

“Ir pienācis laiks pilnībā aizliegt zvēraudzētavas un zvēru audzēšanu komerciāliem nolūkiem. Kažokādām vajadzētu palikt pagātnē! Nākotni — brīvu no kažokādām! Aizstāvēsim tos, kuri paši sevi aizstāvēt nespēj!” ar iedvesmojošu runu gājienu atklāja vides, klimata un dzīvnieku tiesību aktīvists Morics Menģelsons.

Gājienu par dzīvniekiem rīkoja biedrība “Dzīvnieku brīvība” sadarbībā ar citām dzīvnieku un vides aizstāvības organizācijām. Starptautiskās dienas pret kažokādām ietvaros līdzīgas akcijas notiek arī citviet pasaulē.

“Mēs pārstāvam sabiedrības vairākuma viedokli. Mēs neapstāsimies un turpināsim cīnīties līdz uzvarai. Šodien gājiens noslēdzas, taču cīņa par dzīvniekiem nebeidzas. Kopīgiem spēkiem mēs padarīsim Latviju par valsti, kas atstāj kažokādas pagātnē!” noslēdzošajā uzrunā biedrības “Dzīvnieku brīvība” vadītāja Katrīna Krīgere.

Latvijā vēl joprojām pastāv ap 20 zvēraudzēšanas fermas, kurās vairāk nekā pusmiljons lapsu, ūdeļu un šinšillu tiek pakļautas mokpilnai dzīvei šauros sprostos un necilvēcīgai nāvei gāzes kamerās.

Atzīmējot Starptautisko dienu bez kažokādām, līdzīgas akcijas šajā nedēļas nogalē noritēja daudzviet pasaulē. Pateicoties spēcīgam sabiedrības atbalstam, šobrīd zvēraudzēšana ir aizliegta jau 15 Eiropas valstīs. Pēdējo pāris gadu laikā vien zvēraudzēšanas aizliegumiem pievienojusies Čehija, Norvēģija, Beļģija, Luksemburga un Slovākija. Aktīva sabiedriskā diskusija par zvēraudzēšanas aizliegumu norisinās arī Igaunijā, Lietuvā, Polijā, Bulgārijā un citās valstīs.
 
Sociālā aptauja parāda, ka 65% Latvijas iedzīvotāju uzskata par nepieņemamu dzīvnieku audzēšanu kažokādu ieguvei. Vairāk nekā 25 tūkstoši cilvēku ir parakstījuši petīciju Saeimai par kažokādu industrijas slēgšanu.

Vairāk par zvēraudzēšanas nozari Latvijā ir iespējams uzzināt tīmekļa vietnē www.kazoki.lv

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI