DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
28. novembrī, 2019
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ekonomika

Oktobrī kopējais būvniecības izmaksu līmenis nemainījās

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

2019. gada oktobrī, salīdzinot ar septembri, būvniecības izmaksu līmenis Latvijā nemainījās, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati. Strādnieku darba samaksa palielinājās par 0,2 %, bet mašīnu un mehānismu uzturēšanas un ekspluatācijas izmaksas būtiski nemainījās, savukārt būvmateriālu cenas samazinājās par 0,1 %.

Oktobrī būvniecības izmaksu vidējo līmeni visvairāk ietekmēja darba samaksas pieaugums apdares būvdarbu strādniekiem (jumiķi, apmetēji, sanitārtehniķi un citi). Pazeminošā ietekme bija cenām būvmateriāliem, kas saistīti ar transporta objektu būvniecību.

Salīdzinot ar 2018. gada oktobri, būvniecības izmaksas palielinājās par 3,7 %. Strādnieku darba samaksa palielinājās par 5,9 %, būvmateriālu cenas – par 4,0%, bet mašīnu un mehānismu uzturēšanas un ekspluatācijas izmaksas – par 1,7 %.

Būvniecības izmaksu pārmaiņas

(procentos pret iepriekšējā gada attiecīgo mēnesi)

2019. gadā datus par būvniecības resursu cenām sniedz ap 200 būvuzņēmumu un vairāk nekā 50 tirdzniecības uzņēmumu. Būvizmaksu indeksa aprēķinos papildus izmanto arī būvmateriālu cenas, kuras uzņēmumi sniedz ražotāju cenu indeksu rūpniecībā un importa cenu indeksa aprēķiniem.

Cenu apsekojuma izlasē iekļauti būvuzņēmumi, kam 2018. gadā bija lielākais pašu spēkiem veiktais būvdarbu apjoms. 87 % no apsekotajiem uzņēmumiem pašu spēkiem veikto darbu apjoms pārsniedza 1 milj. eiro gadā, no tiem 36 % uzņēmumu darbu apjoms bija virs 5 milj. eiro gadā. Tirdzniecības uzņēmumu atlases kritērijs ir to apgrozījuma lielums un specializācija.

Informāciju par būvniecības izmaksu pārmaiņām 2019. gada novembrī publicēs 30. decembrī

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI