DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
27. novembrī, 2019
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Noziedzība
1
1

Valsts policija kriminālvajāšanai nodevusi lietu par nelicencēti publiskotām filmām

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Šī gada oktobrī Valsts policijas Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes amatpersonas pabeidza izmeklēšanu krimināllietā par nelicencēti publiskotām filmām kādā tīmekļa vietnē. Aizdomās par autortiesību un blakustiesību pārkāpšanu aizturēta personu grupa. Policisti nostiprinājuši pierādījumu bāzi un kriminālprocesu nodevuši prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai.

Pērn Valsts policijas (VP) Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes (ENAP) Kibernoziegumu apkarošanas nodaļas amatpersonas, veicot interneta monitoringu, konstatēja kādu tīmekļa vietni, kurā nelicencēti publiskotas filmas. Par šādu noziedzīgu nodarījumu tika uzsākts kriminālprocess.

ENAP amatpersonas izmeklēšanas laikā ieguva detalizētāku informāciju par vietni www.movieslv.** un noskaidroja, ka tās darbību nodrošina personu grupa. Policistiem tapis zināms, ka šī tīmekļa vietne jau no 2013. gada nelicencēti publiskojusi dažāda žanra filmas, no kurām daļa piedāvātas skatīties latviešu valodā un domātas auditorijai Latvijā. Tāpat šajā vietnē nodrošināta filmu straumēšana tiešsaistē, kuras apmeklētājiem bija pieejamas bez maksas, kā arī secināts, ka 71% vietnes apmeklējumu bijuši tieši no Latvijas.

Policisti konstatējuši, ka, pārkāpjot autortiesības un veicot filmu publiskošanu bez tiesību subjekta atļaujas, kopējie radītie zaudējumi ir vairāk nekā 20 Latvijā noteiktās minimālās mēnešalgas, proti, cietušajai pusei tika nodarīti 9350 eiro lieli materiālie zaudējumi. Policisti, realizējot virkni speciālo un neatliekamo izmeklēšanas darbību kopumu, pārtrauca vietnes darbību.

Kriminālprocesa ietvaros tika veiktas vairākas kratīšanas Latvijas reģionos, tostarp Rīgā un Liepājā. Tajās izņemta datortehnika, dažāda veida datu nesēji, dokumenti u.c. kriminālprocesa izmeklēšanā būtiski objekti. Lai gan laika gaitā tīmekļa vietnē tika veiktas izmaiņas izmantoto tehnoloģiju jomā, lai izvairītos no administratoru identificēšanas un atbildības, ENAP amatpersonas noskaidroja aizdomās turamās personas un par autortiesību un blakustiesību pārkāpšanu aizturēja personu grupu – 1980., 1984. un 1986. gadā dzimušu vīriešus.

Pret aizturētajiem tika uzsākts kriminālprocess par autortiesību un blakustiesību pārkāpšanu, ja ar to radīts būtisks kaitējums ar likumu aizsargātām personas interesēm un ja to izdarījusi personu grupa pēc iepriekšējas vienošanās. Par šādu noziegumu Krimināllikumā paredzēts sods – brīvības atņemšana uz laiku līdz četriem gadiem, īslaicīga brīvības atņemšana, piespiedu darbs vai naudas sods.

Ņemot vērā, ka kriminālprocesa ietvaros ir veiktas visas nepieciešamās izmeklēšanas darbības, lai nostiprinātu iegūto pierādījumu bāzi, šī gada oktobrī tika pieņemts lēmums par kriminālprocesa nodošu prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai.

VP ENAP Kibernoziegumu apkarošanas nodaļa informē, ka arī turpmāk tiks veikts Latvijas interneta segmenta monitorings ar mērķi identificēt resursus, kuri, neievērojot likumā noteikto kārtību, bez attiecīgās licences retranslē audio-vizuālo saturu. Jautājumos, kas saistīti ar licencēšanas kartību jāvēršas Nacionālo plašsaziņas līdzekļu padomē – www.neplpadome.lv.

Tāpat VP ENAP Kibernoziegumu apkarošanas nodaļa aicina iedzīvotājus informēt Valsts policiju par analoģiskā satura interneta vietnēm, kurām ir acīmredzama nelegāla izcelsme un kuras piedāvā Latvijas komercsabiedrību ražotus audiovizuālos produktus, sūtot informāciju uz e-pasta adresi: cyber@vp.gov.lv.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI