DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
26. novembrī, 2019
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Tieslietas

Notariālie pakalpojumi – JURISTA VĀRDA tematiskais numurs

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Notāra profesijai ir sena vēsture, tomēr tā nenoveco. Var teikt, ka Latvijas notariāts, kādu pazini vakar, rīt jau būs kaut nedaudz citādāks. Jaunākajā žurnāla "Jurista Vārda" tematiskajā numurā iespēja ielūkoties notariāta aktualitātēs.

Numurs pieejams arī elektroniski: 2019. gada 26. novembra “Jurista Vārds”

Latvija var daudz mācīties no Igaunijas un Lietuvas, kā arī citām valstīm, kā notariāts izmantojams darījumu vājākās puses aizsardzībā. Savukārt citas valstis no Latvijas jau mācās, kā informācijas un komunikācijas tehnoloģijas var izmantot labākā publiskā pakalpojuma veidošanā. Intervijā "Mēs sargājam tikai 15 procentus vārtu" Latvijas Zvērinātu notāru padomes priekšsēdētājs Jānis Skrastiņš izceļ pēdējo gadu aktualitātes, tajā skaitā notariāta digitālo transformāciju.

Savukārt zvērināts notārs Indulis Šermukšnis caur romiešu tiesībām, kas likušas pamatu civillikumam, tajā skaitā arī mantojuma tiesībām, analizē mantojuma pieņemšanas tiesiskos aspektus. Rakstā aplūkotas Civillikumā ietvertās mantojuma noregulēšanas sistēmas, mantojuma pieņemšanas doktrīnu atšķirības un civillikuma 693. panta trešajā daļā noteiktā mantojuma pieņemšanas gada termiņa piemērošanas jautājums.

Mūsdienās notāra profesija ir globāla. Latvijas notāra palīdzību var saņemt ne tikai klātienē, bet arī attālināti E-notāra portālā. Latvijas notāri ne tikai veido sadarbību Eiropas Savienības Notāru padomē un Starptautiskajā Latīņu notariāta savienībā, bet arī risina pārrobežu lietas un lemj par ārvalstu dokumentu atzīšanu. Šajā numurā zvērināta advokāte Mg. iur. Kristīne Zīle un jurists Ph.D. Toms Krūmiņš rakstā “Mantošanas regulas piemērošana praksē - mācība, kas vēl jāapgūst” analizē pārrobežu mantojuma lietu kārtošanas praksi un Dr. iur. Baiba Rudevska rakstā “Ārvalstu pilnvaras Latvijas notariātā: jaunākās tendences un metodes” aktualizē ārvalstīs taisīto pilnvaru atzīšanu, kam Latvijā teorijā un praksē ir pievērsta nepietiekama uzmanība.

Notāru informācijas sistēma ir vērtīgs un kļūst vēl vērtīgāks informācijas avots valsts institūcijām. Laima Letiņa, Tieslietu ministrijas Civiltiesību departamenta Komerctiesību nodaļas juriste, rakstā “Zvērinātu notāru tehnoloģiju rīki - efektīvs aizsardzības rīks nefinanšu sektoram” ieskicē idejas par notāru tehnoloģiskajiem risinājumiem noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanā.

Interesentiem! Tematisko “Jurista Vārdu” var iegādāties, kontaktējoties ar Lasītāju servisu:

●     80006000; 67311161; 

●     abonenti@lv.lv

●     vai klātienē mūsu Klientu centrā: Bruņinieku 53, Rīgā.

Žurnāli: KIOSKS

Par “Jurista Vārdu”

Nedēļas žurnāls „Jurista Vārds” ir lielākais periodiskais, specializētais, tieslietām veltītais izdevums Latvijā. Tas šobrīd ir lielākais un nozīmīgākais Latvijas juristu neklātienes domu apmaiņas forums un profesionālās tālākizglītības instruments, kā arī būtiskākais informācijas avots par norisēm tieslietās. “Jurista Vārds” ir daļa no oficiālā izdevēja “Latvijas Vēstnesis” valsts, pilsoniskās un tiesiskās informācijas platformas.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI