DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
25. novembrī, 2019
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Izglītība

Vienojas par ciešu sadarbību, tuvinot Latviju CERN

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Lai veicinātu Latvijas zinātnisko institūciju un uzņēmēju sadarbību ar Eiropas Kodolpētījumu centru (CERN), iesaistoties zinātniskajos pētījumos, eksperimentos un projektos, izveidota starpdisciplināra nacionālā CERN darba grupa. Par CERN asociēto dalībvalsti Latvija plāno kļūt 2021. gadā.

Darba grupas izveide ir apliecinājums iesaistīto pušu interesei pievienoties CERN un vienotai izpratnei par ieguvumiem, ko dalībvalsts statuss dos Latvijas zinātnes un tautsaimniecības attīstībai. «Šī ir iespēja fundamentālajai un lietojamajai zinātnei veikt izrāvienu, zinātniekiem, uzņēmumiem un sabiedrībai piekļūt zināšanām un infrastruktūrai, uzņēmumiem iesaistīties pasūtījumos, nodrošinot preces un pakalpojumus, piemēram, paātrinātāju komponenšu izstrādi un izgatavošanu, ar liela apjoma datu apstrādi saistītus IT risinājumus,» pauž Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Augstas enerģijas daļiņu fizikas un paātrinātāju tehnoloģiju centra direktors un CERN zinātniskais līdzstrādnieks profesors Toms Torims.

Darba grupā iesaistīta RTU, Latvijas Universitāte (LU), Rīgas Stradiņa universitāte, Latvijas ražotāji, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera (LTRK) un nozaru asociācijas, lai sekmētu tehnoloģiju pārnesi un zinātnieku un uzņēmēju savstarpējo uzticību. «Sadarbība starp zinātni, uzņēmējiem un valsti rada vidi, kur cilvēki var dzīvot labklājīgi, radot inovācijas, esot produktīvi un veicinot ekonomiku,» saka LTRK prezidents Aigars Rostovskis, piebilstot, ka šobrīd uzņēmumiem ir liegta dalība dažādos iepirkumos. «Šis ir augsti attīstītu produktu un pakalpojumu «klubiņš», kurā arī Latvijai ir ko piedāvāt, tāpēc jau tagad nevaram sagaidīt, kad kļūsim par pilntiesīgu CERN biedru,» viņš norāda.

Latvijas virzību uz CERN atbalsta Izglītības un zinātnes, Ekonomikas un Ārlietu ministrija. «Dalība starptautiskās organizācijās veicina Latvijas zinātnisko ekselenci un Latvijas zinātnieku atpazīstamību. Tas vairo arī Latvijas skolēnu interesi par STEM jomām,» uzsver Izglītības un zinātnes ministrijas Augstākās izglītības, zinātnes un inovācijas departamenta direktors Dmitrijs Stepanovs. «CERN Latvijas darba grupas izveide rada vilkmi jaunajiem zinātniekiem attīstīt zinātnisko ekselenci Latvijā. Ārlietu ministrija augstu novērtē arī sadarbību Baltijas līmenī,» atzīst arī Ārlietu ministrijas Drošības politikas un starptautisko organizāciju direkcijas vadītājs-vēstnieks Kaspars Ozoliņš. Ekonomikas ministrijas Inovācijas politikas nodaļas vadītāja vietnieks Mārtiņš Jansons papildina: «Ekonomikas ministrija atbalsta Latvijas tuvināšanos CERN, kas rada unikālu iespēju mūsu uzņēmējiem piedalīties CERN pētniecības un attīstības, tehnoloģiju komercializācijas u.c. programmās, tostarp piedalīties CERN produktu, tehnoloģiju vai pakalpojumu iepirkumos. Ekonomikas ministrijas inovācijas un uzņēmējdarbības atbalsta programmas var palīdzēt uzņēmējiem īstenot jaunu produktu un tehnoloģiju izstrādes projektus, lai, piemēram, sagatavoties CERN pasūtījumu izpildīšanai.»

Latvijas valdība ir apstiprinājusi Latvijas vēlmi iestāties CERN asociētās dalībvalsts statusā. Pieteikumu CERN asociētās valsts statusa iegūšanai  plānots sagatavot un iesniegt CERN Padomē tuvākajos mēnešos.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI