DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
25. novembrī, 2019
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ekonomika
1
1

VNĪ sadarbībā ar VDI veiks drošības pārbaudes visos lielākajos būvniecības objektos

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

VAS “Valsts nekustamie īpašumi” (VNĪ) tikās ar Valsts darba inspekcijas (VDI) pārstāvjiem, lai kopīgi apvienotu resursus būvdarbu drošības kontroles nodrošināšanai būvniecības objektos. Papildus VNĪ veiks pastiprinātas pārbaudes visos būvniecības stadijā esošajos objektos, norāda VNĪ valdes loceklis Jānis Ivanovskis – Pigits.

“Mēs regulāri veiksim plānotus reidus visos objektos, kuros notiek aktīvi būvdarbi, par to informējot  un sadarbojoties ar VDI, apvienojot mūsu rīcībā esošos resursus. VDI sniedza atsevišķus ieteikumus, kā VNĪ kā būvdarbu pasūtītājiem veikt iekšējās pārbaudes un uzlabot metodes būvnieku kontrolei. Uzsākto sadarbību turpināsim, jo mums ar VDI ir vienots  mērķis - pēc iespējas mazināt negadījumu skaitu, kā arī uzlabot darba drošības normu ievērošanu atbilstoši normatīvo aktu prasībām,” norāda VNĪ valdes loceklis Jānis Pigits. 

VNĪ pārbaudes ieplānojis 10 lielākajos būvniecības objektos. Jau uzsākti reidi tādos projektos kā ieejas mezgla atjaunošana Smilšu 1, Rīgā, Latvijas Okupācijas muzeja pārbūve un Padomju Okupācijas piemiņas memoriāla izveide, ēkas fasādes atjaunošana un jumta krāsošana Kaļķu ielā 1, kā arī energoefektivitātes paaugstināšanas projektos Daugavpilī – Latvijas valsts arhīva filiāles – Daugavpils zonālā arhīva ēkā Komandanta 9 un Staņislava Broka mūzikas skolā Kandavas ielā 2a. Reidi plānoti arī pārējos VNĪ objektos, piemēram, robežšķērsošanas vietā “Terehova” un centralizētās prokuratūras ēkas pārbūvē Aspazijas bulvārī 7.

Saskaņā ar normatīvo aktu prasībām būvdarbu veicējiem objektos ir pienākums organizēt darba aizsardzības prasību ievērošanu. Saskaņā ar Valsts darba inspekcijas publiski pausto, būvprojektos darba drošības pārkāpumi ir regulāra parādība - trešdaļa gadījumu fiksēta tieši būvniecības nozarē, un tieši šī nozare ir līderis smagu un letālu traumu ziņā. Kopā 2019. gada laikā reģistrēts 1768 negadījumi darbā, no kuriem 152 gadījumos darbinieki ir guvuši smagas traumas, bet 16 gadījumi ir bijuši letāli.

Pēc negadījuma Smilšu ielā 1, VNĪ apturējis darbus visos objektos, kur darbus veic SIA “Delta Construction”. “Esam pieprasījuši detalizētu informāciju un uzsākuši reidus visos  objektos, kuros noslēgti līgumi ar “Delta Construction”.  Pēc pieprasītās informācijas saņemšanas no būvnieka katrā objektā atsevišķi tālāk vērtēsim sadarbības iespējas”, informē Ivanovskis- Pigits. 

Tāpat VNĪ ir informējusi visas saistītās organizācijas – Valsts Darba inspekciju, Rīgas būvvaldi, Valsts policiju – par gatavību sadarboties un sniegt nepieciešamo informāciju. Tāpat VNĪ kopā VID un IUB izstrādās papildu priekšlikumus būvniecības pasūtījumu uzraudzības sistēmas pilnveidošanai. Ja būs nepieciešams, tiks rosināts pieņemt arī atbilstošus grozījumus normatīvajos aktos.

Jau ziņots, ka VNĪ saistībā ar negadījumu ir “Delta Construction” pieprasījis detalizētu skaidrojumu, tai skaitā pilnīgu informāciju par apakšuzņēmēju piesaisti, kas netika norādīti iepirkuma laikā, tajā skaitā līguma kopijas, kas noslēgtas ar apakšuzņēmējiem, iesaistītā personāla sarakstu un apliecinājumu par apakšuzņēmēja atbilstību iepirkuma nolikuma prasībām. Personu apvienība SIA “Delta Construction” un SIA “SCM Latvia” darbu veikšanai “RK Līvi” ir piesaistījusi kā apakšuzņēmēju, par ko VNĪ kā pasūtītājs netika informēts. VNĪ ir pieprasījusi informāciju no personu apvienības par apakšuzņēmējiem nodoto darbu raksturu un apjomu, lai pārliecinātos par to, vai nav pārkāpts Publisko iepirkumu likums, saskaņā ar kuru darbu izpildītājiem par apakšuzņēmēju piesaisti ir jāinformē, ja nodotie darbi pārsniedz 10% no pasūtījuma apjoma. Savukārt atbilstoši noslēgtajam būvdarbu līgumam, darba drošības noteikumu ievērošana objektā ir tieša personu apvienības SIA “Delta Construction” un SIA “SCM Latvia” atbildība, tai skaitā par piesaistītajiem apakšuzņēmējiem. “RK Līvi” noliedz, ka bojā gājušais cilvēks būtu viņu darbinieks, VNĪ apšauba sniegto skaidrojumu, notikušā apstākļus izmeklē Valsts policija.

VNĪ šobrīd īsteno 85 infrastruktūras attīstības projektus apmēram 180 miljonu eiro apmērā un strādā pie 25 jaunām projektu idejām. Attīstības jomā šogad pabeigta ēka Kalnciema ielā 14 divu prokuratūras struktūrvienību vajadzībām, pabeigti telpu Lomonosova ielā 9, Rīgā pielāgošanas darbi Valsts probācijas dienestam, kā arī Kultūras ministrijas mājvietas - ēku kompleksa atjaunošana Kr. Valdemāra ielā 11a. Drīzumā tiks nodota ekspluatācijā vērienīga muzeju krātuve Rīgā, Pārdaugavā – Pulka ielā 8, kura glabās 4 Latvijas muzeju dārgumus – ap 2,5 miljoniem krājumu vienību. Decembra sākumā plānots pabeigt robežšķērsošanas vietas “Silene” pārbūves darbus.

VNĪ ir viena no lielākajām Latvijas kapitālsabiedrībām, kas veic nekustamo īpašumu pārvaldīšanu, apsaimniekošanu un attīstīšanu, kā arī nodrošina valsts institūcijas ar publisko funkciju veikšanai nepieciešamajām telpām. VNĪ ir lielākā pieredze kultūrvēsturisko un stratēģisko valsts nekustamo īpašumu pārvaldībā un attīstībā, pilsētvides veidošanā un reģionu attīstībā, kā arī valstij nepieciešamo stratēģiskas nozīmes infrastruktūras objektu izveidē un uzturēšanā. VNĪ kapitāla daļas 100% pieder valstij, kuras kapitāla daļu turētājs ir Latvijas Republikas Finanšu ministrija.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI